Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
24.03.2023 02:25

Obec Tomášov rozšíri z eurofondov kapacitu školy a vybuduje i novú škôlku


Snímka zdroj: (BSK).


Obec Tomášov (okres Senec) môže rozšíriť kapacitu svojej základnej školy, ale aj vybudovať novú materskú školu. Umožnia jej to financie získané z eurofondov.


Na školskú infraštruktúru získala obec 4,5 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Základná škola môže zvýšiť svoje kapacity nadstavbou tretieho poschodia. Vytvorí sa tak šesť nových kmeňových tried i nové priestory pre učiteľov. Súčasťou je tiež výstavba novej budovy jedálne s kuchyňou priamo v areáli školy. Na celý projekt je vyčlenených 2,4 milióna eur.

Obec má zároveň schválený aj projekt vybudovania materskej školy. Ten začína realizovať z peňazí Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) v sume 2,1 milióna eur. Škôlka vznikne nadstavbou a prístavbou budovy jedálne a kuchyne v objekte základnej školy.         V Bratislavskom kraji chýba v súčasnosti 360 kmeňových tried na základných školách. BSK v Bruseli dohodol podporu témy zvýšenia kapacít základných škôl a alokáciu 63 miliónov eur. Dosiahnuť sa podarilo aj dohodu o presune nevyčerpaných finančných zdrojov na tému budovania kapacít materských škôl.

V rámci základných škôl by malo byť podporených 26 projektov, ukončené majú byť do konca roka. Vzniknúť má 214 kmeňových tried, čím sa pokryje viac ako polovica z chýbajúcich. "IROP je prvá fáza podpory. Tému tlačíme ďalej v rámci Plánu obnovy a odolnosti, pretože sú pripravené ďalšie projekty," poznamenal predseda BSK Juraj Droba.

V rámci výzvy pre škôlky sa aktuálne realizuje 29 projektov za 36 miliónov eur. Všetky musia byť ukončené do konca roka 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2017
Budova bývalej škôlky je nebezpečná
Zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja dnes na mimoriadnom brífingu reagovali na nepravdivé informácie, ktoré zazneli na tlačovej konferencii župných poslancov Rudolfa Kusého a Eduarda Demela ohľadom predaja budovy materskej školy na Znievskej ulici č. 4 v MČ Bratislava – Petržalka.
viac
18.09.2017
Spišská Belá získala financie na prístavbu materskej školy
Mesto Spišská Belá získalo nenávratný finančný príspevok v požadovanej sume 782 958 eur v rámci operačného programu IROP 2014 – 2020 zo štrukturálnych fondov EÚ.
viac
10.03.2020
Zrekonštruovaná škôlka Na Hôrke získala aj inovatívne hracie prvky
Investícia stála 246 582 eur, mesto sa na tejto sume podieľalo päť percentnou účasťou.
viac
02.07.2020
TTSK zrekonštruuje priestory SOŠ v Senici za takmer 85 000 eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) získal z eurofondov prostriedky na výstavbu modernej odbornej učebne na Strednej odbornej škole (SOŠ) podnikania v remeslách a službách Senica. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %