Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.12.2018 11:55

Obec Kostoľany nad Hornádom chce stavať nájomné byty, vyriešiť musí pozemky


Kostoľany nad Hornádom


Výstavbu nájomných bytov chce zrealizovať obec Kostoľany nad Hornádom neďaleko Košíc od roku 2016. Ako pre TASR povedal staronový starosta obce Anton Medvec, projekt komplikuje usporiadanie pozemkov.


 „Obec nedisponuje vhodnými pozemkami vo svojom vlastníctve, na ktorých by bola výstavba takéhoto objektu možná. Preto v prvej fáze musíme s poslancami obecného zastupiteľstva nachádzať riešenia, aby sme zabezpečili pozemok. Prichádza do úvahy niekoľko lokalít. Uvidíme, kde to bude priechodnejšie, kde bude možné vyrokovať lepšie podmienky pre súčasných majiteľov, aby sme vytvorili plochu a potom sa mohli pustiť do výstavby,“ vysvetlil s tým, že sú spracované aj vizualizácie.       

Samospráva uvažuje o nájomných bytoch v širšom centre obce, respektíve v lokalite medzi jej samotným centrom a železničnou stanicou. Vzniknúť by mohli etapovito - najprv by sa postavil jeden bytový dom a potom by sa mohol pridať aj ďalší. Všetko však závisí od plochy samotného pozemku. „Potrebujeme splniť aj záležitosti okolo parkovania, napríklad ihriská pre deti a podobne. Tak, aby to nebolo príliš zahustené. Ťažko povedať, či to bude o tri mesiace, pol roka alebo o rok. Je to v štátnych rukách, keďže sú majiteľmi pozemkový fond a železnice,“ dodal Medvec.       

Ak by sa pozemok majetkovo usporiadal, podľa neho by sa dal proces naštartovať a bytovky by mohli byť skolaudované do troch rokov.       

Plánované obecné nájomné byty majú byť určené predovšetkým pre mladé rodiny. „Aby nám z obce nemuseli odchádzať do iných obcí, keďže je u nás nedostatok stavebných pozemkov,“ povedal s tým, že dopyt po takomto riešení v pomerne mladej obci je.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.12.2020
Budovu ZUŠ zrekonštruujú na bytový dom s 24 bytmi
Mesto Dubnica nad Váhom zrekonštruuje bývalú budovu základnej umeleckej školy (ZUŠ), v ktorej vznikne 24 nájomných bytov. Výzvu na predkladanie ponúk zverejnilo mesto vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.
viac
16.03.2021
Obec pokračuje v rekonštrukcii budovy bývalého mlyna
Obec Kostoľany nad Hornádom v okrese Košice-okolie pokračuje v rekonštrukcii budovy bývalého vodného mlyna, koronakríza práce neovplyvnila. Povedal to starosta obce Anton Medvec. Doposiaľ chátrajúce priestory majú slúžiť na kultúrno-spoločenské účely.
viac
30.01.2023
Rekonštrukcia bývalého mlyna je v záverečnej fáze
Rekonštrukcia budovy bývalého vodného mlyna v Kostoľanoch nad Hornádom v okrese Košice-okolie je v záverečnej fáze.
viac
10.06.2023
V obnovenom mlyne priblížia návštevníkom výrobu chleba
Zrekonštruovaný starý vodný mlyn slávnostne sprístupnili v sobotu v obci Kostoľany nad Hornádom. Jeho priestory budú po novom slúžiť v prospech prezentácie umenia a kultúry a priblížia návštevníkom, ako sa v minulosti spracovávalo zrno a vyrábal chlieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %