Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.03.2016 11:00

Obce a ich triedenie – predstavujeme vám mesto Prievidza


Prievidza získala v roku 2015 ocenenie ,,Najkrajšie mesto roka“. (Foto: Shutterstock.com)


V našej novej rubrike ,,Obce a ich triedenie“ vám budeme predstavovať jednotlivé mestá a obce, ktorým nie je životné prostredie ľahostajné, a preto sa mu snažia pomôcť triedením odpadu.


Jedným z takýchto miest je aj mesto Prievidza, ktorého systém triedenia a samotný postoj k triedeniu odpadu si dnes predstavíme. Mesto Prievidza (47 204 obyvateľov) sa nachádza v prechodnej oblasti medzi stredným a západným Slovenskom v centrálnej časti Hornonitrianskej kotliny. Mesto sa však nachádza prevažne v Prievidzskej kotline, ktorú obklopujú Žiar, Vtáčnik a predhoria Strážovských vrchov. Prievidza je okresným mestom, ktoré sa nachádza v Trenčianskom kraji a ktoré je od Trenčína vzdialené 63 km. V meste nájdete mnoho historických pamiatok, medzi ktoré patrí Piaristický rímskokatolícky Kostol Najsvätejšej Trojice, Farský kostol sv. Bartolomeja, ktorý je jedným z najkrajších barokových stavieb v rámci strednej Európy či najstarší kostol v Prievidzi, Kostol Nanebovzatia Panny Márie. Zaujímavou stavbou je aj rušňové depo, ktoré je na základe svojho technologického vybavenia najzachovalejším objektom svojho druhu na Slovensku. V roku 2015 získalo mesto ocenenie ,,Najkrajšie mesto Slovenska“.

Triedenie v meste Prievidza

Triedenie odpadu je pre mesto Prievidza dôležité. Podľa referentky pre komunikáciu, partnerské mestá a protokol mesta Prievidza, Diany Dušekovej, je v rámci mesta zavedený zber plastov, papiera, skla, VKM a šatstva. Viacvrstvové kombinované materiály (v tomto prípade ,,tetrapaky“) sa v meste zbierajú spolu s kovovými obalmi. V prevádzke zberného dvora je možné odovzdať aj objemný odpad, elektroodpad, biologicky rozložiteľný odpad, stavebný odpad či niektoré nebezpečné odpady.  

Prievidza bola niekoľkokrát ocenená v oblasti triedeného zberu spoločnosťou ENVI – PAK. (Foto: Archív mesta Prievidza)

Mesto obyvateľov motivuje k triedeniu odpadu rôznymi spôsobmi. Diana Dušeková uvádza, že v minulosti bol obyvateľom znížený poplatok za komunálny odpad či za drobný stavebný odpad, rovnako boli mestom distribuované aj letáky, stolové kalendáre zamerané na oblasť triedenia odpadu, termíny organizovaných zberov či podanie informácií o možnostiach legálneho odovzdania odpadu. Motivovanie občanov a vykonávanie propagačných a vzdelávacích aktivít bude však aj úlohou OZV (Organizácie zodpovednosti výrobcov), ktoré od 1.7.2016 začínajú zabezpečovať svoju činnosť v jednotlivých mestách a obciach v oblasti triedeného zberu. Kvalita triedenia je vyššia najmä v častiach s individuálnou bytovou výstavbou, než v bytovej výstavbe, kde je anonymita obyvateľov vyššia. V katastrálnom území Veľká Lehôtka sa nachádza skládka Ploštiny, ktorá prechádza rekultiváciou.

Mesto Prievidza sa uchádzalo o získanie finančných prostriedkov z projektu ,,Veľké upratovanie Slovenska“, avšak, o tieto financie sa uchádzali neúspešne. Okrem toho sa zástupcovia mesta pravidelne zúčastňujú školení a konferencií, ktoré sa týkajú triedenia odpadov. ,,Mesto Prievidza bolo niekoľkokrát ocenené v oblasti triedeného zberu spoločnosťou ENVI – PAK, a.s.,“ dodáva na záver Diana Dušeková.

Autor: (SZ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2016
Ruky preč od starých chladničiek!
V roku 1930 objavili vedci netoxický a nehorľavý freón, pre ktorý našiel priemysel široké využitie – od výroby riedidiel a čistiacich prostriedkov, či prísad do automobilovej klimatizácie až po výrobu chladničiek, kde sa používal ako chladiaci a izolačný plyn.
viac
03.02.2019
Do príprav MS v hokeji sa zapojí i slovenský envirorezort
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky sa stalo partnerom zelených aktivít, ktoré budú sprevádzať tohtoročný svetový šampionát v ľadovom hokeji na Slovensku.
viac
16.09.2020
V kraji bude opäť Gruntovačka, upratovať môže každý
V Banskobystrickom kraji bude už po piaty raz akcia s názvom Gruntovačka. V dňoch 18. a 19. septembra sa uskutoční tak, ako tento projekt od začiatku nastavili.
viac
07.07.2023
Dobré ekologické návyky si zbaľte aj na festival
Na festivale si chce človek vychutnať dobrú hudbu, dobré jedlo, stretnúť priateľov, vypočuť si zaujímavé diskusie a nasať atmosféru oddychu a relaxu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %