Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
07.07.2023 02:25

Dobré ekologické návyky si zbaľte aj na festival


Ilustračná snímka: (OZV ENVI-PAK).


Na festivale si chce človek vychutnať dobrú hudbu, dobré jedlo, stretnúť priateľov, vypočuť si zaujímavé diskusie a nasať atmosféru oddychu a relaxu.


Príjemným zistením je však fakt, že súčasné festivaly motivujú svojich návštevníkov, aby počas týchto oddychových dní nezabúdali na životné prostredie. A tak je ekológia už neodmysliteľnou súčasťou väčšiny festivalov na Slovensku.

Životné prostredie nie je ľahostajné ani organizátorom letných festivalov a rôznych kultúrnych podujatí. Dôkazom je aj to, že okrem dobrej hudby, jedla a milých stretnutí, sa tam triedi odpad, recykluje a diskutuje na témy udržateľnosti. Viaceré podujatia dokonca ponúkajú asistované triedenie odpadu – ak neviete, čo kde patrí, radi vám s tým pomôžu. Okrem toho aj kompostovateľný riad či zálohované poháre, aby sa predchádzalo vzniku odpadu, sú už bežnou výbavou mnohých festivalov.

Zelené riešenia a asistované triedenie

Podľa organizátorov festivalu vo Východnej, ktorý prvý júlový víkend otvára festivalové leto na Slovensku, vyprodukuje každý návštevník viac ako pol kilogramu komunálneho odpadu. “To je viac ako 14 ton neseparovaného odpadu, ktorý môže skončiť na skládke. Pritom väčšia časť z neho sa dá zhodnotiť. Až 40 percent odpadu z obdobných podujatí tvorí tzv. BRKO — biologicky rozložiteľný kuchynský odpad z gastro zóny. Preto sú naším cieľom zelené riešenia a zásadné zlepšenie výsledkov v rámci životného prostredia. Návštevníkom ponúkame asistované triedenie odpadu, kompostovateľný riad, zber druhotných surovín a, samozrejme, udržiavame čistotu areálu,” vysvetlili organizátori.

Aj triedenie odpadu môže patriť k festivalovej pohode

Letné festivaly ľudia nevyhľadávajú preto, aby sa naučili triediť, ale je skvelé, ak sa tak stane. Najväčší slovenský festival, ktorý sa koná na trenčianskom letisku, je však známy svojím ekologickým prístupom. Okrem používania úžitkovej vody na splachovanie namiesto pitnej a podpory ekologického cestovania na festival špeciálnymi vlakmi, autobusmi či zdieľanou dopravou, sa vo veľkej miere už roky venuje aj triedeniu odpadu. Práve v tom pomáhajú aj vyškolení dobrovoľníci z ECOmenius (študenti Univerzity Komenského). Školenie o správnom triedení odpadu na letných festivaloch pre nich pripravuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK, ktorá sa dlhé roky venuje vzdelávaniu v oblasti triedenia odpadu a jeho zhodnocovania. “Dobrovoľníci sa dozvedia všetko o tom, ako správne triediť, upozorním ich na rôzne zákerné otázky a je pre nich pripravený aj manuál o triedení, takže počas svojej služby majú pri sebe aj ťahák, do ktorého sa môžu v prípade potreby vždy pozrieť. Navyše minulý rok sme boli na Pohode s celým tímom a boli sme s nimi v neustálom kontakte, osobne aj virtuálne. A v prípade, že nevedeli návštevníkom poradiť a nepomohol ani manuál (ten nikdy neobsiahne všetky možnosti), sme boli na príjme a v skupinovom čete sme radili v podstate okamžite,” uviedla Katarína Kretter s tým, že je podľa nej skvelé, že ľudia aj vo svojom voľnom čase myslia na životné prostredie a nie je im ľahostajné, kde skončí odpad, ktorý vyprodukujú.

Čím menej, tým viac

Aj ďalší festival, ktorý sa začiatkom augusta koná neďaleko Krupiny v Hontianskych Nemcoch, povzbudzuje ľudí, aby mysleli na to, že čím menej vecí si na festival prinesú, tým viac času budú mať na vychutnávanie si atmosféry festivalu, lebo sa nebudú musieť starať o to, kam s odpadom z nimi prinesených vecí. “Atmosféra sa nachádza v prírode a snažíme sa ju pripravovať čo najviac v súlade s ňou. Apelujeme na ľudí, aby si priniesli so sebou znovupoužiteľné nádoby na jedlo, do ktorých si môžu potom pokojne kúpiť jedlo, vlastnú fľašu na vodu, samozrejme pripravené máme aj koše na triedený zber,” uvádzajú na svojom webe.

Už päť rokov bez bilbordov a plagátov

Triedenie je samozrejmosťou aj na ďalšom festivale na trenčianskom letisku, ktorý sa koná v auguste. “Pre obyvateľov stanového mestečka máme na vstupe pripravené vrecia na komunálny odpad a plasty, ktoré je potrebné potom, po ich naplnení, odovzdať do zberných miest. Nápoje v nápojových centrách sú čapované do vratných pohárov, ktoré sú zálohované. V roku 2019 sme zaviedli tiež zálohované PET fľaše na víno, čím chceme motivovať návštevníkov, aby ich vracali a neskončili pohodené na zemi,” priblížili organizátori festivalu Grape. Okrem toho pripomenuli, že od roku 2018 nepoužívajú vonkajšiu reklamu – billboardy, citylighty alebo plagáty. “Minimalizujeme tak negatívny vplyv na životné prostredie a nechceme prispievať ani k vizuálnemu smogu v uliciach,” doplnili.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Ako triediť odpad sa učili už aj v Žiline a Považskej Bystrici
Na štvrtkových Žilinských dňoch zdravia sa mohli Žilinčania naučiť nielen to, ako sa starať o svoje zdravie, ale aj o prostredie okolo nás. O deň neskôr sa konal Považskobystrický jarmok. Stánok spoločnosti ENVI - PAK, ktorý ekologické vzdelávanie zabezpečoval, praskal v oboch mestách vo švíkoch.
viac
28.06.2017
Rok odpadového zákona priniesol prvé výsledky v podobe lepšieho triedenia
„Komunálny odpad sa dnes na Slovensku triedi, zbiera, zváža, dotrieďuje, recykluje a zhodnocuje,“ konštatuje Hana Nováková, generálna riaditeľka spoločnosti ENVI - PAK.
viac
18.02.2021
Čo prinesie (neprinesie) zálohovanie PET fliaš a plechoviek?
Dnes obyvatelia slovenských miest a obcí vytriedia približne 60 percent PET fliaš, pričom toto percento od zavedenia zákona o odpadoch v polovici roka 2016 každým rokom rastie. Konštatuje to Inštitút environmentálnej politiky (IEP).
viac
30.08.2022
Zmizli PET fľaše a plechovky z kontajnerov?
Od januára tohto roka Slovensko zálohuje. Väčšina PET fliaš a plechoviek uvedených na trh by teda mala končiť na odberných miestach v zálohomatoch a odtiaľ putovať na spracovanie k recyklátorovi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %