Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.06.2023 01:30

O grant v súťaži Poklady Slovenska sa uchádza deväť pamiatok


Kaplnka rodiny Medňanských v Bohuniciach.


O grant na obnovu či reštaurovanie vo výške 30.000 eur sa v 14. ročníku súťaže Poklady Slovenska uchádza deväť historických pamiatok. O víťazovi môže verejnosť rozhodnúť prostredníctvom online hlasovania do 15. júna. Informovali o tom organizátori.


Súťažnými pamiatkami sú knižnica komunitného centra Eleuzína nachádzajúca sa v požiarom zničenom renesančnom dome v Banskej Štiavnici, koncertná sieň v historickom Dome Albrechtovcov v Bratislave, gotické fresky z prelomu 14. a 15. storočia v rímskokatolíckom Kostole svätého Juraja v obci Stará Halič, neskorobarokový a rokokový ikonostas z gréckokatolíckeho chrámu svätej Paraskievy vo Svidníku, mauzóleum továrnika Jozefa Schreibera zo začiatku 19. storočia v historickom parku v Lednických Rovniach, kaplnka Piety na kalvárii v obci Báč, okenné vitráže v štýle Art Deco, ktoré sú súčasťou kupoly neologickej synagógy v Trenčíne, barokové nástenné maľby v štukových rámoch v Kostole Narodenia Panny Márie v Novom Meste nad Váhom a novogotická kaplnka rodiny Medňanských v Bohuniciach.

Zostavu historických objektov a umeleckých diel vybrala porota expertov zložená z odborníkov na ochranu pamiatok a reštaurátorstvo spomedzi vyše 400 nominácií. Reštaurovanie diela s najvyšším počtom hlasov, ktoré zafinancuje Nadácia VÚB, sa plánuje v druhej polovici roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2021
Ďalšia pamiatka sa dočká obnovy – verejnosť môže posielať nominácie
Už po dvanásty raz sa môžu ľudia zo všetkých regiónov krajiny zapojiť do iniciatívy venovanej záchrane kultúrnych pamiatok - Poklady Slovenska.
viac
01.06.2021
Deväť pamiatok, za ktorých záchranu môžete hlasovať
Iniciatíva Poklady Slovenska, už tradične venovaná obnove a osvete v oblasti historického dedičstva na našom území, pokračuje svojou hlavnou fázou. Ľudia si môžu vybrať jedno z deviatich, rokmi chátrajúcich diel a dať mu svoj hlas.
viac
03.05.2022
Verejnosť môže nominovať na obnovu pamiatky v zlom stave
Iniciatíva Poklady Slovenska, ktorá sa už 13 rokov stará o osvetu a obnovu schátraných kultúrnych pamiatok, sa opäť hlási o slovo. Nadácia VÚB má v pláne podporiť záchranu ďalšej pamiatky sumou až 30-tisíc eur.
viac
02.06.2022
Verejnosť môže opäť hlasovať za finančnú pomoc pre pamiatky
O grant na obnovu či reštaurovanie sa v rámci aktuálnej súťaže Poklady Slovenska uchádza deväť historických pamiatok. O víťazovi rozhodne verejnosť prostredníctvom on-line hlasovania, urobiť tak môže do 15. júna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %