Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
02.06.2022 11:40

Verejnosť môže opäť hlasovať za finančnú pomoc pre pamiatky


Plávajúci lodný mlyn v Kolárove.


O grant na obnovu či reštaurovanie sa v rámci aktuálnej súťaže Poklady Slovenska uchádza deväť historických pamiatok. O víťazovi rozhodne verejnosť prostredníctvom on-line hlasovania, urobiť tak môže do 15. júna.


Historický objekt alebo dielo, v ktorého obnove uvidia obyvatelia najväčší význam, získa finančnú pomoc do výšky 30 000 eur.

"Zachovanie jedinečných pamiatok, ktoré v sebe nesú kúsky histórie Slovenska, považujeme za naše dlhodobé poslanie. Zostava tohtoročných finalistov je skutočne pestrá tak, ako sú pestré naše dejiny. Patria medzi ne príklady historickej architektúry, obrazy, sochy, nástenné maľby, technické aj ľudové pamiatky a tiež vzácny zvon," skonštatoval predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch.

O finančnú podporu sa uchádza neskorobarokový oltárny obraz sv. Štefana kráľa vo svätyni kostola v Beckove, panský zverinec v zámockom parku kaštieľa Andrássyovcov z 18. storočia v Betliari, gotická nástenná maľba v kostole Všetkých svätých v obci Henckovce v Rožňavskom okrese, stredoveký zvon Veľký Urban v kostole sv. Vavrinca v Hrabušiciach v okrese Spišská Nová Ves či technická pamiatka - jediný zachovaný plávajúci lodný mlyn v Kolárove. O priazeň i pomoc sa uchádza aj hlavný vstupný portál do kláštora pavlínov pri Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne, barokové sochy od sochára Stanettiho na organe v kostole sv. Jozefa v Štiavnických Baniach, románsky kostolík sv. Michala Archanjela v obci Veľký Klíž v okrese Partizánske a storočná drevenica liptovského maliara Jána Hálu v obci Važec.

O záchrane historickej pamiatky môže verejnosť rozhodovať po 13. raz. Tohtoročnú zostavu historických objektov a umeleckých diel na Slovensku vybrala komisia odborníkov v oblasti ochrany a reštaurátorstva pamiatok na základe verejných nominácií. V úvodnej fáze hlasovacej súťaže Poklady Slovenska prihlásili priaznivci a správcovia pamiatok vyše 200 rozličných pamiatok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2021
Ďalšia pamiatka sa dočká obnovy – verejnosť môže posielať nominácie
Už po dvanásty raz sa môžu ľudia zo všetkých regiónov krajiny zapojiť do iniciatívy venovanej záchrane kultúrnych pamiatok - Poklady Slovenska.
viac
01.06.2021
Deväť pamiatok, za ktorých záchranu môžete hlasovať
Iniciatíva Poklady Slovenska, už tradične venovaná obnove a osvete v oblasti historického dedičstva na našom území, pokračuje svojou hlavnou fázou. Ľudia si môžu vybrať jedno z deviatich, rokmi chátrajúcich diel a dať mu svoj hlas.
viac
03.05.2022
Verejnosť môže nominovať na obnovu pamiatky v zlom stave
Iniciatíva Poklady Slovenska, ktorá sa už 13 rokov stará o osvetu a obnovu schátraných kultúrnych pamiatok, sa opäť hlási o slovo. Nadácia VÚB má v pláne podporiť záchranu ďalšej pamiatky sumou až 30-tisíc eur.
viac
02.06.2023
O grant v súťaži Poklady Slovenska sa uchádza deväť pamiatok
O grant na obnovu či reštaurovanie vo výške 30.000 eur sa v 14. ročníku súťaže Poklady Slovenska uchádza deväť historických pamiatok. O víťazovi môže verejnosť rozhodnúť prostredníctvom online hlasovania do 15. júna. Informovali o tom organizátori.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %