Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.07.2021 10:10

Nový cyklomost cez Moravu by sa mohol volať Bociania lávka či Most nádeje


Snímka zdroj: Záhorí.sk


Názov nového cyklomosta spájajúceho Vysokú pri Morave s rakúskym Marcheggom by mohol byť definitívne známy v septembri. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) poslal rakúskemu partnerovi projektu vytypované návrhy, ktoré vygenerovali podnety verejnosti.


Finálny výber bude mať na starosti zmiešaná slovensko-rakúska komisia vytvorená zo zástupcov samospráv. Riaditeľ odboru komunikácie a propagácie Úradu BSK Michal Feik pripomenul, že návrh názvu musí rešpektovať určité podmienky, napríklad korešpondovať s historickými či prírodnými reáliami danej lokality, prípadne by jeho názov mal odrážať hodnoty Európskej únie a princípy partnerstva medzi krajinami. "Medzi slovenskými návrhmi, o ktorých sa bude rozhodovať, je Most bocianov/Bociania lávka, Cyklomost priateľstva, Most Márie Terézie, Most mieru, Most nádeje a Most železnej opony," konkretizoval Feik pre TASR.      

Samotná výstavba odštartovala v apríli tohto roka, v súčasnosti sa už na rakúskej strane týčia pilóty i nájazdová rampa, na slovenskej strane boli vyvŕtané základy pre pilóty a už vidieť aj ich nadzemnú časť. "V septembri by malo prísť k preklenutiu oboch brehov Moravy 80 metrov dlhým oblúkom," dodal starosta Vysokej pri Morave a poslanec BSK Dušan Dvoran.      

Most s celkovou dĺžkou 270 metrov, šírkou štyri metre a výškou približne 20 metrov by mal byť hotový najneskôr v lete 2022. Investície na stavbu predstavujú takmer šesť miliónov eur, zdroje poskytne program cezhraničnej spolupráce medzi Rakúskou a Slovenskou republikou.      

Dokončením mosta sa vytvorí 21-kilometrový okruh, ktorý prepojí medzinárodnú cyklotrasu železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou cyklotrasou Kamp - Thaya - March a dva cyklomosty. Okrem toho vo Vysokej pri Morave i Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi, ktorý prepája túto bratislavskú mestskú časť s rakúskym Schloss Hofom.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2021
Mesto hľadá názov pre nový cyklomost
Mesto Topoľčany hľadá meno pre nový cyklistický most. Radnica vyzvala ľudí, aby svoje návrhy posielali do 16. mája.
viac
25.06.2021
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta cez rieku Morava
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom. Budúci rok má prepojiť brehy rieky Moravy medzi Slovenskom a Rakúskom. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).
viac
24.09.2021
Nový cyklomost cez Moravu naberá reálne kontúry
Päť mesiacov po začatí výstavby nového cyklomosta medzi slovenskou obcou Vysoká pri Morave a rakúskou obcou Marchegg je hotový násyp na slovenskej strane, ako i predpolia na obidvoch brehoch.
viac
19.03.2022
Nový cyklomost medzi Vysokou pri Morave a rakúskou obcou Marchegg je hotový
Dokončujú sa už len drobné stavebné práce. Začalo sa konanie k predčasnému užívaniu. Slávnostné otvorenie je naplánované na 7. mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %