Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
01.08.2024 11:05

Novopostavená kompostáreň v Kremnici patrí k najmodernejším na Slovensku


Foto: TASR/Jana Vodnáková


V Kremnici v stredu slávnostne uviedli do prevádzky novopostavenú kompostáreň, ktorá patrí k najmodernejším na Slovensku. Jej prednosťou je moderná bezzápachová technológia založená na aeróbnom spôsobe zhodnocovania kuchynského odpadu.


Primátor Kremnice Martin Novodomec ju považuje za prínosnú z viacerých dôvodov, jednak z hľadiska ochrany životného prostredia, ale aj úspory nákladov za zneškodnenie odpadov skládkovaním a znižovaním množstva skládkovaných odpadov.         

Mesto získalo na vybudovanie kompostárne nenávratný finančný príspevok od Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR vo výške viac ako 2,7 milióna eur, zvyšných päť percent tvorí spoluúčasť mesta. V kompostárni sa bude spracovávať kuchynský odpad a takisto bioodpad z parkov, zo záhrad a z verejných priestranstiev. Jej kapacita je 1940 ton za rok, plánované množstvo vyrobeného kompostu sa odhaduje na 660 ton ročne. Do prevádzky bude podľa Novodomca spustená v najbližších mesiacoch, predchádzať jej bude ešte skúšobná prevádzka.         

Tatiana Hrádelová, konateľka spoločnosti Elkoplast Slovakia, ktorá je dodávateľom technológie na kompostovanie, priblížila, že v kompostárni budú realizované dva spôsoby spracovania biologicky rozložiteľného odpadu. Zelený odpad z parkov a zo záhrad bude spracovaný formou zakládok. Kuchynský odpad budú spracovávať pomocou moderného veľkokapacitného kompostéra Big Hanna. "Tu sa desať týždňov prevzdušňuje a pretáča a po desiatich týždňoch vychádza hotový kompost," vysvetlila s tým, že ho bude využívať nielen mesto, ale k dispozícii bude aj obyvateľom. Zariadenie, ktoré je využívané vo viac ako 35 krajinách sveta, je inštalované už aj v slovenskej obci Habovka v okrese Tvrdošín.         

Podľa štátnej tajomníčky MŽP SR Gabriely Matečnej je novovzniknutá prevádzka jednou z najlepších kompostární v rámci Slovenska. Použitá technológia je podľa nej výnimočná, keďže ide o aeróbne kompostovanie a obyvatelia sa nemusia obávať žiadneho zápachu. "Z tejto kompostárne skutočne nepôjde zápach a je bez chemických prísad, čiže na prirodzenom spôsobe humifikácie," skonštatovala Matečná.         

Keďže budú kompostáreň využívať aj obce regiónu, slúžiť bude približne pre 8000 obyvateľov. Jednou z obcí, ktorá podpísala dohodu o spolupráci pri zhodnocovaní odpadu, je aj neďaleká Horná Ves. Jej starosta Michal Mecele uviedol, že kuchynský a zelený odpad zbierajú už dlhší čas. Tieto zložky odpadu aktuálne odvážajú do Žiaru nad Hronom, ktorý je od obce vzdialenejší ako Kremnica. Obec si tak od využívania novej kompostárne sľubuje aj nižšie náklady na prepravu tohto odpadu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2020
Hádanka: Ako to dopadne s biologicky rozložiteľnými odpadmi?
Aj keď prijatím zákona o odpadoch v roku 2015 (a s istou benevolenciou aj jeho nasledujúcich noviel) sa riešenie triedenia komunálneho odpadu výrazne posunulo vpred, bližšie k percentám štátov západnej Európy, štatistici nezaznamenali podobný posun v prípade zberu biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
07.04.2021
Mesto Kremnica chce vybudovať vlastnú kompostáreň
Mesto Kremnica chce vybudovať vlastnú kompostáreň na zhodnocovanie zeleného a kuchynského odpadu. Vzniknúť by mala v okrajovej časti mesta mimo obytnej zóny. Uviedla to vedúca oddelenia technických služieb mesta Lucia Királyová.
viac
21.05.2024
Projekt výstavby novej kompostárne v Kremnici je vo finálnej fáze
Projekt výstavby novej kompostárne v meste Kremnica je vo finálnej fáze. Ako informovala miestna samospráva, aktuálne pripravujú podklady ku kolaudácii stavby a predpokladaný termín spustenia prevádzky je jeseň tohto roka.
viac
26.07.2024
V Kremnici koncom júla uvedú do prevádzky novú regionálnu kompostáreň
Mesto Kremnica dokončilo projekt výstavby novej regionálnej kompostárne, slávnostne ju do prevádzky uvedú koncom júla. Podľa samosprávy pôjde o jednu z najmodernejších kompostární na Slovensku, slúžiť bude aj okolitým obciam v regióne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %