Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
30.11.2019 12:15

Novinkou Mikulášskeho expresu je parná jazda na detskej železnici


Ilustračná snímka, zdroj: Košice Online


Novinkou mimoriadneho Mikulášskeho expresu, ktorý počas víkendu vypravia na východnom Slovensku, je aj parná jazda na detskej železnici.


 „V sobotu vypravíme expres na trase Košice – Kysak – Prešov – Sabinov a späť. V nedeľu 1. decembra potešíme všetky poslušné deti, ktoré zavítajú na Košickú detskú historickú železnicu v Čermeli. Novinkou je vlak ťahaný najstaršou prevádzkovanou parnou lokomotívou v strednej Európe z roku 1884 – Katkou,“ informoval predseda občianskeho združenia (OZ) Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský.

V sobotu po 9. hodine je pripravená mimoriadna jazda staručkých motorákov z Košíc do Prešova a Sabinova. Vlak bude zostavený z historických motorákov, známych pod názvom Hurvínek. Cestujúci ich môžu poznať podľa drevených lavíc, či klasického vykurovania pieckou. „Počas jazdy sa deti osobne stretnú s Mikulášom, čertom či anjelikmi, budú sa môcť fotiť, porozprávať, odovzdať pekný obrázok, či zaspievať pesničku. Ak boli poslušné, dostanú aj pravý mikulášsky balíček,“ priblížil Lehotský.       

O deň neskôr prvýkrát v histórii železničky vyrazia na trať v tomto zimnom období parné vlaky, ktoré potiahne najstaršia prevádzkovaná parná lokomotíva v strednej Európe – 135-ročná Katka. Pripravené sú jazdy o 9. a 11. hodine. „Každý rok sa snažíme posúvať hranice a možnosti železničky ďalej, aby sme našim cestujúcim pripravili nevšedné zážitky. Preto sme sa rozhodli, že na začiatku zimy vypravíme vlaky ťahané parnou lokomotívou,“ dodal Lehotský s tým, že po iné roky býva Katka v tomto období už dávno zazimovaná, ako napríklad jej kolega Krutwig. O zimnom prevádzkovaní parných lokomotív ani nikdy neuvažovali, pretože ich údržba je v mrazoch veľmi náročná a v podmienkach, aké v Čermeli majú, podľa Lehotského prakticky aj nerealizovateľná.       

„Chýba nám zateplené a vykurované depo, a tak hrozí, že voda môže v jemných kanálikoch či zariadeniach zamrznúť a poškodiť rušeň. Za pomoci dobrovoľníkov a nonstop služby pri Katke, to však verím, zvládneme,“ dodáva predseda OZ s tým, že takýmto spôsobom chceli zimné jazdy otestovať.       

Katka v tomto roku mohla premávať aj vďaka grantu Ministerstva kultúry SR, z ktorého mohli v lete realizovať na Katke rozsiahlejšie opravy. V rámci nedeľnej jazdy je pripravený pre všetkých cestujúcich aj mikulášsky program.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2017
Detská železnica hľadá mladých železničiarov
Populárna Košická detská historická železnica hľadá nových mladých nadšencov železničnej dopravy, ktorí sa stanú členmi Klubu mladých železničiarov. Košická železnička totiž ako jediná na Slovenku umožňuje deťom vo veku od siedmych rokov podieľať sa pod vedením dospelých na chode železnice.
viac
26.11.2017
Medzi Košicami a Prešovom bude premávať mikulášsky vlak
Už v sobotu 2. decembra na trati medzi Košicami a Prešovom budete môcť zazrieť nielen populárne historické motoráky Magdu a Ľubku, ale aj samotného Mikuláša, anjelov a čerta. Miesto v nostalgickom mikulášskom vlaku je možné si po prvýkrát rezervovať už aj online.
viac
29.10.2020
Košiciam chýbajú zdravotníci, podľa mesta zvládnu otestovať polovicu
Košice zvládnu otestovať maximálne polovicu obyvateľov pri súčasnom počte zdravotníkov, ktorých poskytol štát. Uviedol to primátor Jaroslav Polaček na sociálnej sieti.
viac
29.05.2024
Cez víkendy bude do Poľska opäť jazdiť Beliansky expres
Letné vlakové spojenie z Popradu do Muszyny tzv. Beliansky expres znovu vyrazí na trať. Jeho prvá jazda sa uskutoční už v sobotu prvého júna. Vlaky budú jazdiť v soboty a nedele dvakrát denne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %