Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.03.2022 08:25

Nové Mesto poskytne dotácie aj na vodozádržné opatrenia


Ilustračná snímka


Bratislavské Nové Mesto bude poskytovať dotácie napríklad aj na vodozádržné opatrenia, ktorých primárnym cieľom je využitie, respektíve zachytávanie zrážkovej vody v danom území. Vyplýva to zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré schválili miestni poslanci v marci.


V rámci rozšírenia možnosti poskytnutia dotácie upriamuje mestská časť pozornosť aj na riešenie negatívnych dôsledkov zmeny klímy.

Predmetom dotácie by mali byť opatrenia zahrňujúce budovanie zberných systémov na zadržanie zrážkovej vody, napríklad podzemné alebo povrchové nádrže (na polievanie zelene) či systémy vo forme zberných jazierok alebo dažďových záhrad. "Navrhovaná výška dotácie slúžiacej na vodozádržné opatrenia by predstavovala výšku najviac 2500 eur," konštatuje dôvodová správa materiálu.

Ďalším opatrením, ktoré samospráva privíta pre skrášlenie územia mestskej časti a zlepšenie života jej obyvateľov, je vybudovanie a revitalizovanie predzáhradiek. Zámerom je zveľaďovanie okolia bytových domov prostredníctvom výsadby drevín, trvaliek či okrasných rastlín. V takomto prípade je výška dotácie stanovená na maximálne 1000 eur.

Podľa uznesenia sa zároveň prehodnotila maximálna výška dotácie na vybudovanie uzamykateľného stanovišťa zberných nádob na zmesový komunálny odpad a vytriedené zložky komunálnych odpadov. Namiesto doterajších 1000 eur by to malo byť najviac 1500 eur. Maximálna možná výška dotácie na vybudovanie stanovišťa podzemných či polopodzemných kontajnerov na takýto odpad by mala predstavovať sumu najviac 2000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2019
ZŠ a MŠ v Novom Meste dostanú budúci rok viac o minimálne 333-tis. eur
Základné a materské školy v bratislavskom Novom Meste dostanú budúci rok viac peňazí. Samospráva im totiž zvyšuje dotáciu na prevádzku a mzdy o minimálne 333-tis eur.
viac
31.12.2020
Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí vodozádržné opatrenia
Bratislavské Staré Mesto plánuje na Jakubovom námestí projekt vodozádržných opatrení. Riešiť má zachytávanie dažďovej vody a jej využitie na permanentnú, celoročnú závlahu stromov, kríkov a trávnatých plôch v parkovej časti námestia, ale tiež zníženie prietoku poddimenzovanej kanalizácie.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
09.11.2021
V Starom Meste sa kreuje nový návrh VZN o otváracích hodinách
V bratislavskom Starom Meste sa kreuje nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o otváracích hodinách prevádzok. Návrh pripraví pracovná skupina zložená zo zástupcov prevádzkarov, obyvateľov, mestskej časti i hlavného mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %