Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
26.06.2016 12:09

Nitra si vezme takmer trojmiliónový úver, využije ho na investičné akcie


Ilustračná snímka: (int.).


Úverové zdroje majú slúžiť na financovanie investičných akcií v jednotlivých mestských častiach.


Mesto si pôvodne plánovalo vziať pôžičku v hodnote 2,5 milióna eur. Nároky na opravu komunikácií, rekonštrukciu objektov a ďalšie investície však boli natoľko vysoké, že sa objem úveru zvýšil na 2 950 000 eur. S úverom vo výške tri milióny eur, ktorý mestské zastupiteľstvo schválilo ešte v marci, tak bude mať radnica k dispozícii takmer šesť miliónov eur.       

Prvá, trojmiliónová pôžička je určená na rekonštrukciu budovy Základnej školy (ZŠ) Tulipánová, ZŠ Kniežaťa Pribinu, Materskej školy Belopotockého a objektu, v ktorom sídli mestská polícia. Magistrát tieto financie ešte čerpať nezačal, plánuje ich minúť do konca tohto roka. Ešte v tomto roku by mali byť minuté aj financie z druhého úveru. "Rozhodli sme sa, že zmapujeme celý stav a potrebu investícií a takisto našu finančnú situáciu. Dohodli sme sa, že vlastne nie je problém, aby sme za súčasných podmienok, ktoré má bankový sektor a aj ktoré má mesto, nezobrali nový úver. Jeho výška sa vyšplhala na 2 950 000 eur. Vďaka tomu sa nám urýchlia investície a budeme mať možnosť zrealizovať väčšinu požiadaviek občanov v jednotlivých v mestských častiach ešte v tomto roku," vysvetlil primátor Jozef Dvonč.      

Okrem investícií, ktoré si nahlásili jednotlivé mestské časti, pôjdu peniaze z úveru aj na opravu Wilsonovho nábrežia a na ďalšiu etapu budovania nového cintorína na sídlisku Chrenová. "Takisto sme sa snažili posilniť aj opravu športových objektov a školských budov, to sú také najväčšie akcie. Gro v podstate smeruje do opráv komunikácií a chodníkov a budovania parkovísk v jednotlivých mestských častiach. Tam pôjde väčšina prostriedkov," uviedol Dvonč.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2017
Na opravy komunikácií v Prievidzi pôjde o vyše 500 000 eur viac
Na opravy miestnych komunikácií v Prievidzi pôjde o vyše 500 000 eur viac. Navýšenie rozpočtu na investičnú akciu je súčasťou prvej zmeny rozpočtu mesta na tento rok, ktorú na svojom rokovaní v pondelok (15. 5.) odobrili prievidzskí mestskí poslanci.
viac
14.08.2020
Poslanci schválili na opravu cesty na Prednú Horu 15 mil. eur z úveru
Na opravu poškodenej cesty II/531 medzi Muráňom a Prednou Horou v okrese Revúca môže Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) využiť 15 miliónov eur z už schváleného úveru.
viac
29.09.2020
Na kúpalisku vybudujú tobogan, mesto na to vyčlenilo 160 000 eur
Novou atrakciou na mestskom kúpalisku v Trebišove by sa mal stať na budúci rok tobogan. Mestskí poslanci na tento účel aktuálne schválili 160 000 eur z rezervného fondu.
viac
04.06.2021
Mesto Levice si vezme úver na financovanie investičných akcií
Mesto Levice si vezme dlhodobý investičný úver vo výške 2,1 milióna eur na financovanie vybraných investičných akcií v meste. Prijatie úveru schválili vo štvrtok na svojom zasadnutí poslanci Mestského zastupiteľstva v Leviciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %