Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.12.2021 01:25

Nitra po piatich mesiacoch ukončila rekonštrukciu Kráľovskej cesty


Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Nitra ukončilo rekonštrukciu Kráľovskej cesty, ktorá vedie pamiatkovou rezerváciou na hradnom kopci. Celkové náklady na obnovu viac ako 170 metrov dlhého dláždeného úseku dosiahli sumu 240 000 eur.


Obnova Kráľovskej cesty sa začala ešte v júli. Počas prác došlo k odhaleniu pôvodnej historickej dlažby v jej hornej časti. "Išlo o úsek dlhý približne 50 metrov na mieste, kde sa cesta napájala na Námestie Jána Pavla II. Pôvodnú dlažbu odhalila sonda aj v miestach smerom k múru Veľprepoštského paláca. Dlažba bola zmonitorovaná archeológmi a odovzdaná Krajskému pamiatkovému úradu. To bol hlavný dôvod, pre ktorý rekonštrukcia trvala dlhšie, ako sa predpokladalo," informovala radnica.

Obnova v chránenej pamiatkovej rezervácii musela byť vykonaná tak, aby zostal zachovaný pôvodný charakter Kráľovskej cesty, ktorá bola dláždená andezitovými kockami. Stavebná firma musela pôvodný povrch odstrániť a každý použiteľný kus dlažby opätovne umiestniť na jeho miesto. "Zvyšok bol doplnený novou dlažbou, ktorú schválil Krajský pamiatkový úrad. Súčasťou prác bolo aj vybudovanie troch nových dažďových vpustí a umiestnenie desiatich pouličných LED svietidiel," pripomenul magistrát.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2021
Druhá etapa obnovy Spišského hradu by mohla začať už v máji
Spišský hrad čaká tento rok druhá etapa obnovy, ktorá by mala trvať asi tri roky. Ako uviedla Dáša Uharčeková Pavúková zo Spišského múzea v Levoči, práce by po podpise zmluvy s víťazom verejného obstarávania mohli za optimálnych podmienok začať už v máji.
viac
07.01.2022
Hrad sa chystá na obnovu i stretnutie potomkov majiteľov
V júni tohto roku chcú na Ľubovnianskom hrade začať so záchranou a rekonštrukciou severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík zároveň potvrdil, že na jar sa chystajú skontrolovať všetky obvodové hradby a murivo.
viac
08.09.2022
Mesto začalo s obnovou historickej budovy kina Palace
Nitrianska radnica začala v stredu s obnovou budovy bývalého kina Palace v centre mesta.
viac
28.10.2022
Kraj plánuje opraviť cestu medzi Banskou Bystricou a Zvolenskou Slatinou
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) plánuje na svojom území opraviť cestu a mosty medzi Banskou Bystricou a Zvolenskou Slatinou v okrese Zvolen.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %