Sobota 05.10.2024
Dnes má meniny 
Viera
°C
04.07.2024 03:05

Návrh národného plánu budovania verejných vodovodov a kanalizácií


Ilustračná snímka (archív ON)


Do konca marca budúceho roka predloží Ministerstvo životného prostredia SR v súčinnosti s ďalšími ministerstvami návrh národného plánu budovania verejných vodovodov a kanalizácií. Po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v oravskej obci Zákamenné to uviedli predstavitelia kabinetu.


Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) zvýraznil túto tému práve v súvislosti s rozvojom príslušnej infraštruktúry v regióne Orava. "Rozvoj vodovodnej a kanalizačnej siete je v tomto regióne dlhodobo kritickou otázkou. Program, ktorý sa dostáva do popredia, predstavuje výrazný posun v tejto oblasti," uviedol.         

Podľa schváleného uznesenia vlády má minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) takisto zabezpečiť do konca roka 2024 prostredníctvom Environmentálneho fondu financovanie projektov budovania a rozširovania verejných vodovodov, čistiarní odpadových vôd i verejných kanalizácií pre obce s viac ako 2000 obyvateľmi. Do konca júla 2024 zasa Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlási výzvu zameranú na podporu infraštruktúry v oblasti nakladania s komunálnymi odpadovými vodami a zabezpečenia prístupu k pitnej vode v obciach do 2000 obyvateľov. "Celkový objem finančných prostriedkov v tejto výzve je 29.385.368 eur," spresnil šéf rezortu investícií Richard Raši (Hlas-SD).         

Vysvetlil ďalej, že okrem financovania prostredníctvom eurofondových zdrojov a prostriedkov z Envirofondu sa hľadajú možnosti výhodných úverových nástrojov.         

Detaily prípravy a koncepciu národného plánu budovania verejných vodovodov a kanalizácií by mal predstaviť šéf envirorezortu Taraba neskôr na samostatnej tlačovej konferencii.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2019
P. Pellegrini: Vláda prijme národný plán na dobudovanie vodovodov a kanalizácií
Vláda v blízkom období predloží a schváli národný plán dobudovania vodovodov a kanalizácií na území Slovenskej republiky. Po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Trebišove to oznámil premiér Peter Pellegrini.
viac
27.11.2020
Vo Vajnoroch pribudol nový vodovod, začína sa opravovať aj kanalizácia
V bratislavských Vajnoroch pustila v piatok Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) vodu do nového vodovodu na ulici Za humnami. Generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš zároveň ohlásil začiatok opravy vákuovej kanalizácie v tejto mestskej časti za viac ako milión eur.
viac
10.12.2020
MV vyčlenilo z eurofondov 17 miliónov eur na budovanie inžinierskych sietí
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlásilo výzvu zameranú na dobudovanie inžinierskych sietí v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Zo zdrojov Európskej únie na ňu vyčlenilo vyše 17 miliónov eur. Informoval o tom hovorca MV SR Petar Lazarov.
viac
31.07.2024
Na budovanie kanalizácií a vodovodov môžu obce čerpať takmer 31 miliónov eur
Na budovanie kanalizácií a vodovodov môžu obce s menej ako 2000 obyvateľmi čerpať z eurofondov viac ako 30,9 milióna eur. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR už spustilo pre projekty výzvu. MŽP o tom informovalo na svojom webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %