Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.12.2020 10:35

MV vyčlenilo z eurofondov 17 miliónov eur na budovanie inžinierskych sietí


Ilustračná snímka: (tasr).


Ministerstvo vnútra (MV) SR vyhlásilo výzvu zameranú na dobudovanie inžinierskych sietí v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Zo zdrojov Európskej únie na ňu vyčlenilo vyše 17 miliónov eur. Informoval o tom hovorca MV SR Petar Lazarov.


„Zabezpečenie odvádzania a čistenia odpadových vôd vyrieši mnohé problémy v oblasti života separovaných a segregovaných marginalizovaných rómskych komunít, ktoré úzko súvisia s dodržiavaním hygienických štandardov, ale aj celkovou životnou úrovňou, a to hlavne v súčasnej situácii, keď čelíme pandémii spôsobenej novým koronavírusom,“ skonštatovala generálna riaditeľka sekcie európskych programov Adela Danišková.

Oprávnenými žiadateľmi vo výzve sú vybrané obce a mestá z Atlasu rómskych komunít. Zapojiť sa môžu tiež obce z iniciatívy Catching–up Regions, ktorú realizuje Európska komisia v spolupráci so Svetovou bankou a zameriava sa na pomoc "dobiehajúcim", respektíve zaostávajúcim regiónom.

Z výzvy možno financovať podporu budovania verejných kanalizácií, budovanie čistiarní odpadových vôd, výstavbu a rozšírenie miestnych vodovodov a potrubných rozvodov pitnej vody ako súbežnej výstavby s verejnou kanalizáciou. Novinkou výzvy je podľa ministerstva okrem zabezpečenia prístupu v lokalitách s obyvateľmi z MRK možnosť financovania pomernej časti oprávnených výdavkov aj v lokalitách mimo MRK.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2020
Obce môžu požiadať o covid terénnych asistentov v MRK
Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity spustil výzvu na predkladanie žiadostí o terénnych asistentov, ktorí pomôžu s monitorovaním stavu rizika či možností nákazy a vývinu ochorenia COVID-19 priamo v dotknutých MRK.
viac
22.10.2020
Výzva na podporu komplexného prístupu v MRK v PSK
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť OPĽZ vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranú na podporu komplexného prístupu v šiestich obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami v Prešovskom kraji.
viac
17.05.2021
ZMOS požaduje od štátu, aby financoval objednané
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo ministrovi dopravy a výstavby požiadavku na dofinancovanie preneseného výkonu štátnej správy. Štát namiesto toho, aby doplatil objednané ešte krátil objem peňazí. Mestá a obce sú preto nútené porušovať zákon.
viac
02.08.2021
Výzva na budovanie verejných kanalizácií, ČOV a výstavbu verejných vodovodov
Ministerstvo životného prostredia SR ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia oznamuje, že dňa 30. 7.2021 bola zverejnená 69. výzva na predkladanie žiadostí o NFP zameraná na budovanie verejných kanalizácií, čistiarní odpadových vôd a súbežná výstavba verejných vodovodov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %