Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.07.2019 12:05

Na viacero investičných akcií si chce mesto vziať úver milión eur


Spišská Belá, ilustračná snímka, zdroj: Podtatranské noviny


Viaceré investičné akcie chce mesto Spišská Belá financovať prostredníctvom úveru. Tamojší mestskí poslanci na nedávnom zasadnutí totiž odsúhlasili prijatie investičného úveru vo výške milión eur s fixnou úrokovou sadzbou 0,6 percenta a so splatnosťou maximálne do 10 rokov.


 Informovala o tom Jana Neupauerová zo sekretariátu primátora mesta s tým, že použitie finančných prostriedkov na konkrétnu akciu a v konkrétnej výške bude podliehať prerokovaniu a schváleniu mestským zastupiteľstvom.       

„Zo spomínaného úveru chce mesto čerpať prostriedky hlavne na prestavbu a prístavbu budovy Materskej školy na Mierovej ulici, čo si vyžiada 150.000 eur. Ďalej potrebujeme dokončiť výstavbu Denného centra v Strážkach za približne 155 000 eur a rekonštrukciu miestnych komunikácií, chodníkov a zelene na uliciach L. Novomeského a Mierovej,“ konkretizovala Neupauerová s tým, že v prípade obnovy komunikácií pôjde dohromady o náklady vo výške 284 000 eur.       

Stav nesplatených bankových úverov bol pritom v Spišskej Belej ku koncu minulého roku na úrovni viac ako 5,2 milióna eur. „Mesto môže prijať návratné zdroje financovania len ak splní podmienky v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy. Ak teda celková suma dlhu neprekročí 60 percent skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka a suma ročných splátok návratných zdrojov financovania vrátane úhrady výnosov nepresiahne 25 percent týchto príjmov,“ ozrejmila Neupauerová s tým, že v závere minulého roku dosiahla celková suma dlhu mesta 31,68 percenta skutočných bežných príjmov roku 2017 a suma ročných splátok tvorila 9,89 percenta. „Tento pozitívny vývoj je spôsobený pravidelným splácaním úverov, rastom bežných príjmov mesta a využívaním vlastných zdrojov na financovanie činnosti, ale aj projektov,“ uzavrela Neupauerová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2018
Mesto Levice prefinancuje tohtoročné veľké investície úverom
Mesto Levice si zoberie úver vo výške 2,1 milióna eur na financovanie najväčších tohtoročných investičných akcií. K nim bude patriť výstavba dvoch veľkých parkovísk na sídlisku Rybníky 5 a Vinohrady, rekonštrukcie vybraných chodníkov i osvetlenie priechodov pre chodcov.
viac
28.05.2020
Staré Mesto očakáva výpadok na daniach viac ako 1,9 mil. eur
Bratislavské Staré Mesto očakáva v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu výpadok na výnosoch z daní vo výške viac ako 1,9 milióna eur. Týka sa to dane z príjmov fyzických osôb, dane za užívanie verejného priestranstva i dane z nehnuteľnosti.
viac
06.12.2021
Za pol roka vytriedili obyvatelia takmer 20 ton kuchynského odpadu
Za pol roka vytriedili obyvatelia podtatranského mestečka Spišská Belá takmer 20 ton biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
11.01.2023
Riadenú skládku odpadov zatvorili, občania si za odvoz priplatia
Riadenú skládku odpadov v Spišskej Belej pod Tatrami koncom roka zatvorili. Mestský podnik, ktorý je jej prevádzkovateľom, o tom rozhodol na základe neúspešných žiadostí na Slovenskej inšpekcii životného prostredia (SIŽP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %