Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
16.02.2023 11:40

Na Skalke pri Kremnici pripravili pre lezcov 30 metrov vysoký ľadopád


Ilustračná snímka.


Na Skalke pri Kremnici vytvorili pre ľadolezcov aj tento rok ľadopád. Ľadová lezecká stena je vysoká približne 30 metrov a samospráva ju v spolupráci s horskými záchranármi pripravovala dva týždne. Uviedla to koordinátorka propagácie mesta Kremnica Kvetoslava Hovoričová Fajčíková.


"Tento rok to bolo kvôli januárovému teplu náročnejšie, ochladilo sa až v posledných týždňoch. Teraz je ľadopád stabilný a mal by vydržať aj väčšie oteplenie," priblížil za Horskú záchrannú službu na Skalke Pavol Klobušník. Napriek vyšším teplotám by ľadová stena na Skalke mala podľa horských záchranárov vydržať minimálne mesiac.

Ľadopád sa nachádza priamo pod presklenou vyhliadkou v areáli Via ferratový svet, ide o lokalitu v nadmorskej výške približne 1200 metrov so severozápadnou expozíciou. Ľadová stena je určená pre lezcov, lezenie je len na vlastné riziko.

"Dodržiavať treba návštevný poriadok a bezpečnostné pokyny, povinnosťou je prilba a výbava na lezenie v ľade," uviedla Fajčíková. Ako dodala, pre šetrenie nákladov na energie bude tento rok na ľadopáde chýbať večerné osvetlenie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2021
Via ferraty na Skalke otvoria opäť v sobotu
Via ferraty na Skalke v blízkosti mesta Kremnica budú po zimnej uzávere opäť otvorené v sobotu (5. 6.). Niekoľkodňová revízia priniesla i úpravy ferratových trás s cieľom zvýšiť bezpečnosť návštevníkov. Najťažšie trasy tak budú určené už len pre skúsených lezcov.
viac
23.12.2021
Na Skalke pri Kremnici pripravili takmer 20 metrov dlhý ľadopád
Takmer 20 metrov dlhý ľadopád je novou adrenalínovou atrakciou v lokalite Skalka v Kremnických vrchoch. Ľadovú lezeckú stenu pripravila samospráva Kremnice spoločne s Horskou záchrannou službou (HZS) Kremnické vrchy, pre verejnosť bude otvorená od soboty (25. 12.).
viac
31.05.2023
Ferraty na Skalke budú pre verejnosť otvorené od začiatku júna
Via ferraty na Skalke pri Kremnici budú pre verejnosť opätovne otvorené od 1. júna. Začiatku letnej sezóny predchádzala periodická ročná prehliadka Via ferratového sveta aj ferratových trás na hrebeni Kremnických vrchov.
viac
08.02.2024
Pre výrazné oteplenie ľadopád na Skalke uzavreli
Pre výrazné oteplenie ľadopád na Skalke neďaleko Kremnice od pondelka (5. 2.) uzavreli. Horská služba (HS) Kremnické vrchy na sociálnej sieti upozorňuje, že tu hrozí nebezpečenstvo padajúceho ľadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %