Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.02.2022 12:30

Na projekty v B. Bystrici pôjde z participatívneho rozpočtu opäť 40 000 eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Aktívni obyvatelia mesta pod Urpínom môžu stáť pri tvorbe projektov a následne ich realizovať vďaka participatívnemu rozpočtu mesta aj v tomto roku.


Vyčlenených je opäť 40 000 eur, ktoré sa prerozdelia medzi najúspešnejšie návrhy s najviac hlasmi získanými vo verejnom hlasovaní. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.

Nový ročník odštartuje 22. februára o 17.00 h v Cikkerovej sieni historickej radnice a cieľom stretnutia bude i voľba nových členov koordinačnej rady spomedzi zúčastnených záujemcov.

„Prvé diskusné fórum sa uskutoční hybridnou formou. Záujemcovia sa na ňom môžu zúčastniť osobne v Cikkerovej sieni, alebo online. Jeho zámerom je uzatvoriť ročník 2021, odštartovať tohtoročný, spomedzi dobrovoľníkov zvoliť nových členov koordinačnej rady a otvoriť diskusiu súvisiacu s prípravou zmeny štatútu participatívneho rozpočtu. Pozývame všetkých aktívnych ľudí, ktorí chcú pomôcť zveľadiť naše mesto,“ konštatovali súčasní členovia koordinačnej rady Vladimír Ivan a Vladimír Bállek.

Pandémia nového koronavírusu mala dosah na posledné víťazné projekty, ich realizáciu museli pozastaviť. Na všetkých sa však postupne pracuje. V tomto roku pribudne napríklad obnovená promenáda s lavičkami a infotabuľou na Urpínskych serpentínach, v rôznych lokalitách Banskej Bystrice vysadia sto nových stromov, revitalizáciou prejde i parčík cisárovnej Sissi pri Medenom hámri.      Myšlienka realizácie participatívneho rozpočtu vznikla v Banskej Bystrici z iniciatívy zainteresovanej verejnosti v roku 2013.

„Ďakujem všetkým aktívnym ľuďom, ktorí za celú jeho existenciu dokázali pripraviť kvalitné a udržateľné projekty. Také, ktoré dokážu zmeniť verejný priestor a majú dosah na mnoho ľudí. Verím, že spolupráca medzi koordinačnou radou a odbornými útvarmi mestského úradu sa skvalitní a bude napredovať,“ reagoval primátor Ján Nosko.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2020
Víťazom participatívneho rozpočtu je kvetinový erb mesta
Víťazom tohtoročného participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica je kvetinový erb mesta, obnova zábradlí a chodníkov. Projekt s názvom Urpínske serpentíny II. získal 162 hlasov. Informovala o tom Dominika Mojžišová z kancelárie banskobystrického primátora.
viac
29.11.2021
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesto pozastavilo
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesta Banská Bystrica je dočasne prerušené. Dôvodom je 90-dňový núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania. Informoval o tom banskobystrický magistrát na sociálnej sieti.
viac
22.12.2021
Banskobystričania rozhodli, že mesto zveľadí Urpínske serpentíny i parčík Sissi
O sumu 40 000 eur z participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica sa podelia projekty Urpínske serpentíny III., 100 nových stromov pre Banskú Bystricu, Radvanská záhrada a Revitalizácia parčíka cisárovnej Sissi.
viac
07.03.2022
Návrhy na ďalší participatívny rozpočet mesto prijíma do 30. júna
Participatívny rozpočet, ktorý je už osem rokov súčasťou rozpočtovej politiky mesta Banská Bystrica, vstupuje do ďalšieho ročníka. Ľudia môžu svoje návrhy na prerozdelenie vyčlenených financií z mestského rozpočtu odovzdať do 30. júna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %