Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.03.2022 08:25

Návrhy na ďalší participatívny rozpočet mesto prijíma do 30. júna


Na snímke Námestie SNP v Banskej Bystrici. Snímka zdroj: (tasr).


Participatívny rozpočet, ktorý je už osem rokov súčasťou rozpočtovej politiky mesta Banská Bystrica, vstupuje do ďalšieho ročníka. Ľudia môžu svoje návrhy na prerozdelenie vyčlenených financií z mestského rozpočtu odovzdať do 30. júna.


Návrhy sa môžu dotýkať zveľadenia okolia domovov, skvalitnenia verejných priestranstiev alebo usporiadania kultúrnych a športových podujatí. „Návrhy obyvateľov následne posúdia odborné útvary mestského úradu a prípadne vyzvú predkladateľov na doplnenie. Verejné zvažovanie vyústi do diskusného fóra, ktoré sa uskutoční v októbri. Na ňom budú predstavené konkrétne projekty, ktoré zabojujú o hlasy obyvateľov Banskej Bystrice vo verejnom hlasovaní,“ uviedol člen koordinačnej rady pre participatívny rozpočet Vladimír Ivan.

„Súčasné obdobie je zamerané na zber nápadov od obyvateľov, ktoré budú môcť konzultovať v rámci plánovanej burzy nápadov v apríli, a s koordinačnou radou na tematických skupinách v máji až júni,“ priblížila nasledujúci proces koordinátorka pre participáciu a otvorené vládnutie Mestského úradu v Banskej Bystrici Soňa Kariková.

Medzi najúspešnejšie návrhy obyvateľov s najviac hlasmi získanými vo verejnom hlasovaní bude prerozdelených 40 000 eur. Maximálna výška financií na jeden projektový návrh je 10 000 eur. K realizácii víťazných projektov dôjde v roku 2023.

Mestská samospráva plánuje ešte posilniť komunikáciu, zlepšiť informačné platformy o participatívnom rozpočte a dostať projekty bližšie k ľuďom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2016
Banskobystričania rozhodli o projektoch participatívneho rozpočtu
Občania mesta Banská Bystrica rozhodli o tom, ktoré z 12 projektových návrhov budú v roku 2016 realizované z verejných financií, ktoré na tento účel Mesto alokovalo. Ide o celkovú sumu 20 000 eur.
viac
29.11.2021
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesto pozastavilo
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesta Banská Bystrica je dočasne prerušené. Dôvodom je 90-dňový núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania. Informoval o tom banskobystrický magistrát na sociálnej sieti.
viac
22.12.2021
Banskobystričania rozhodli, že mesto zveľadí Urpínske serpentíny i parčík Sissi
O sumu 40 000 eur z participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica sa podelia projekty Urpínske serpentíny III., 100 nových stromov pre Banskú Bystricu, Radvanská záhrada a Revitalizácia parčíka cisárovnej Sissi.
viac
16.02.2022
Na projekty v B. Bystrici pôjde z participatívneho rozpočtu opäť 40 000 eur
Aktívni obyvatelia mesta pod Urpínom môžu stáť pri tvorbe projektov a následne ich realizovať vďaka participatívnemu rozpočtu mesta aj v tomto roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %