Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.07.2020 11:10

Na potulkách prírodou osviežia ďalšie obnovené studničky


Snímka zdroj: (ne).


V tomto roku je program Živé chodníky opäť zameraný na obnovu značenia trás i oživenie studničiek popri navštevovaných chodníkoch, ktoré turistom a cyklistom spríjemňujú spoznávanie slovenskej prírody.


V rámci programu Živé chodníky, ktorý podporuje Nadácia Ekopolis od roku 2008, zlepšujú dobrovoľníci vďaka grantom podmienky pre pešiu i cyklistickú turistiku na Slovensku. „Práce na obnove studničiek a ich areálov vykonávajú miestni dobrovoľníci, pričom obnovu značenia robia vždy autorizovaní značkári Klubu slovenských turistov a Slovenského cykloklubu,“ uvádza Ján Roháč, programový manažér programu Živé chodníky z Nadácie Ekopolis. Pôvodne program podporoval iba projekty v národných parkoch. Od roku 2012 je program zameraný na celé Slovensko a vďaka dlhodobej spolupráci s Horalkami od Sedity bolo obnovených viac než 182 km turistických a cykloturistických trás na celom Slovensku. V aktuálnom ročníku podpora mieri do 7 atraktívnych lokalít.

Slovenský kras: Slovenský cykloklub Slovenský Kras, Gemerská Hôrka – rekonštrukcia obľúbenej a využívanej krasovej vyvieračky v obci Gemerská Hôrka (Slovenský Kras) a obnova značenia cykloturistickej trasy v úseku Brzotín – Čoltovo (23 km);

Biele Karpaty: Klub slovenských turistov Horovce – úprava dvoch prameňov neďaleko Horoviec a ich premena na studničky, úprava ich okolia, vybudovanie posedenia pre návštevníkov, obnova značenia na turistickej trase Lednické Rovne – Lednica (10 km)

Levočské vrchy: Združenie pre rozvoj horskej cyklistiky, Spišská Belá – vybudovanie studničky na dosiaľ nevyužívanom lúčnom prameni pri lokalite Štopark, obnova značenia cyklotrasy zo Štoparku do Haligoviec (32 km)

Javorie: združenie Cyklo Adventure Zvolen – oprava dvoch studničiek a obnova značenia turistickej trasy z Kráľovej do Neresnice (12 km)

Vihorlat: združenie Telekia – obnova dvoch studničiek pri Remetských Hámroch a obnova značenia turistickej trasy z Remetských Hámrov do Ruskej Bystrej (14 km)

Považský Inovec: Klub slovenských turistov Piešťany – obnova prameňov Výtoky a Staroprameň a ich areálov, obnova značenia na turistickej trase z Piešťany do Čertovej pece (12 km) a na cykloturistickej trase v oblasti Staroprameň (4 km)

Štiavnické vrchy: Klub slovenských turistov Krupina – rekonštrukcia dvoch studničiek a ich areálov.

„Obnova turistických a cykloturistických chodníkov je zvlášť cenná v tomto roku, keď väčšina z nás bude dovolenkovať na Slovensku. Bude to pre slovenskú prírodu predstavovať  vysokú záťaž a práve preto je potrebné prispieť k údržbe rodinného striebra Slovenska – siete trás, vďaka ktorým sa turisti a cyklisti pohybujú bezpečne po slovenských horách. Osobitne si ceníme, že aj napriek ťažkej ekonomickej situácii, vyvolanej  epidémiou COVID-19, projekty obnovy opäť podporili Horalky, ktoré k turistike na Slovensku neodmysliteľne patria,“ uzatvára Roháč.

 

Autor: (Nadácia Ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2018
Nadácia Ekopolis podporí obnovu studničiek i turistické trasy
V aktuálnom ročníku programu Živé chodníky, ktorý realizuje banskobystrická Nadácia Ekopolis, sa jej podpory dočkalo šesť projektov v celkovej sume 10.000 eur. Vďaka tomu budú počas tohto roka upravené turistické a cykloturistické trasy a obnovené studničky ako aj ich okolie.
viac
24.02.2020
Nech chodníky ožijú
Program Živé chodníky podporí na jar 2020 obnovu a opravu značenia na turistických a cykloturistických trasách, ako aj obnovu studničiek v ich blízkosti. Program, ktorý podporuje Nadácia Ekopolis a značka Horalky od Sedity, už dvanásť rokov napomáha turistickej a cykloturistickej infraštruktúre.
viac
04.11.2020
V rámci programu Živé chodníky sa podarilo obnoviť sedem lokalít
V rámci programu Živé chodníky sa vďaka grantom podarilo obnoviť sedem lokalít. Dobrovoľníci zlepšili podmienky pre pešiu a cyklistickú turistiku. Informovala o tom Martina Ragalová z externej komunikácie nadácie Ekopolis.
viac
24.07.2023
Dobrovoľníci obnovia takmer 50 km turistických a cykloturistických trás
Tento rok obnovia dobrovoľníci takmer 50 kilometrov (km) turistických a cykloturistických trás. Pôjde o obnovu šiestich lokalít za viac ako 10 000 eur. Informovala o tom Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %