Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
28.08.2020 12:45

Na podporu kultúry znevýhodnených skupín rozdelí MK všetky zdroje z programu


MK SR.


Na podporu projektov kultúry znevýhodnených skupín prerozdelí Ministerstvo kultúry (MK) celú alokáciu v tomto dotačnom programe, teda 980 000 eur.


„Je to od roku 2016 prvýkrát, čo sa podarilo prerozdeliť celú plánovanú čiastku,” informoval rezort.      

Odborná komisia posudzovala 288 predložených projektov, navrhla podporiť 188 z nich. Približne dve tretiny z nich sú venované kultúrnym aktivitám pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. „Som veľmi rada, že na našu výzvu zareagovali žiadatelia kvalitnými a zmysluplnými projektmi. Verím, že tieto peniaze pomôžu v takom náročnom roku skupinám, ktoré si zaslúžia podporu štátu,” uviedla ministerka kultúry Natália Milanová.      

Dotačný program Kultúra znevýhodnených skupín vznikol v roku 2005 ako jeden z podprogramov dotačného programu Kultúra národnostných menšín. Ako samostatný dotačný program ministerstva existuje od roku 2006. Od roku 2017 je naň každoročne vyčlenených 980 000 eur. Program je zameraný na kultúrne aktivity zdravotne alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva, rozvoj ich kultúrnych práv a odstraňovanie bariér. Podporu poskytuje aj projektom pre ľudí ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením, ako aj projektom zacieleným na témy rovnosti príležitostí, prevencie a eliminácie všetkých foriem násilia, diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a extrémizmu. Určený je aj pre aktivity venované výchove k tolerancii, posilneniu sociálnej a rodinnej súdržnosti a rozvoju medzikultúrneho dialógu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2017
Schvaľovanie žiadostí o podporu kreatívneho priemyslu sprevádza spor
Formalizmus a sporný výklad zákona mali zabrániť desiatkam subjektov uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok v dotačnej výzve na podporu kreatívneho priemyslu.
viac
25.06.2020
Výzva rezortu kultúry na kultúru znevýhodnených skupín
Ministerstvo kultúry SR zverejnilo Výzvu na podporu projektov z programu Kultúra znevýhodnených skupín na rok 2020 v rámci dotačného systému ministerstva na rok 2020.
viac
23.07.2020
Požiadať o dotáciu na kultúru znevýhodnených skupín sa dá až do 29. júla
Ministerstvo kultúry (MK) SR predĺžilo termín podávania žiadostí o dotáciu na kultúru znevýhodnených skupín. Organizátori kultúrnych aktivít zdravotne alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva tak môžu o dotáciu požiadať až do 29. júla.
viac
18.08.2020
Ministerstvo kultúry SR podporí nezávislú kultúru
Ministerstvo kultúry SR poskytne mimoriadnu podporu pre nezávislú kultúru. Podpory sa dočkajú občianske združenia, neziskové organizácie, nadácie a SZČO pôsobiace v rôznych umeleckých žánroch v území, ku ktorým sa doposiaľ žiadna pomoc nedostala.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %