Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.07.2017 11:39

Schvaľovanie žiadostí o podporu kreatívneho priemyslu sprevádza spor


Ilustračná snímka: (int).


Formalizmus a sporný výklad zákona mali zabrániť desiatkam subjektov uchádzať sa o nenávratný finančný príspevok v dotačnej výzve na podporu kreatívneho priemyslu.


Myslia si to zástupcovia občianskeho združenia (OZ) Dobré eurofondy, ktorí v mene viacerých uchádzačov namietajú voči postupu vyhlasovateľa výzvy – Ministerstva kultúry (MK) SR. Rezort naopak tvrdí, že jeho postup iba korešponduje s podmienkami ustanovenými zákonom a zabraňuje hrozbe odmietnutia preplatenia či korekcií eurofondov.      

Spor sa týka odmietnutia žiadostí veľkého počtu žiadateľov, ku ktorému rezort dospel pri kontrole formálnych náležitostí žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (NFP). Konkrétne ide o odmietnutie žiadosti z dôvodu, že v čase jej podania uchádzač nemal vyhlásené verejné obstarávanie (VO) na hlavné aktivity projektu, ktoré budú realizované dodávateľsky. Nespokojní odmietnutí uchádzači však upozorňujú na to, že rezort vychádza z faktu, že VO nebolo zverejnené vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Spájanie dňa zverejnenia vo vestníku s dňom vyhlásenia je podľa nich nesprávne.       

"Správne ako dátum vyhlásenia by sa mal brať do úvahy dátum odoslania na zverejnenie publikačnému orgánu. Od tohto dátumu sa odvíjajú aj všetky ďalšie lehoty stanovené samotným zákonom o verejnom obstarávaní," uviedol Juraj Antal, predseda OZ Dobré eurofondy, ktoré v spore zastupuje deviatich žiadateľov. Skonštatoval, že postup ministerstva odporuje i aplikačnej praxi samotného zákona o verejnom obstarávaní a procesu predkladania žiadostí o NFP. Namietol navyše, že samotné zverejnenie je v kompetencii publikačného úradu (ÚVO), a preto  žiadateľ ani nemá ako ovplyvniť termín zverejnenia. "Len na základe tejto spornej veci bolo vylúčených viac ako 70 projektov," uviedol Antal.      

Ministerstvo však poukazuje na to, že výzva bola v tomto zmysle jasná a podmienka o vyhlásení verejného obstarávania definovaná legislatívou. "Zákon o verejnom obstarávaní jednoznačne hovorí, kedy sa verejné obstarávanie považuje za vyhlásené," upozornil hovorca rezortu Jozef Bednár. Informoval, že zo 611 žiadateľov, ktorí sa do výzvy prihlásili, splnilo 466 všetky formálne kritériá, vrátane vyhlásenia verejného obstarávania. "Je nám ľúto, že 61 žiadateľov danú podmienku nesplnilo. Ak by sme napriek tomu ich žiadosti uznali, hrozilo by nepreplatenie týchto peňazí alebo dokonca plošná korekcia na celú prioritnú os," zdôraznil Bednár.      

V rámci podmienok výzvy môžu uchádzači, ktorých žiadosť z dôvodu nesplnenia formálnych kritérií MK neschválilo, podať odvolanie voči tomuto rozhodnutiu. OZ Dobré eurofondy sa už v tejto súvislosti obrátilo na generálnu riaditeľku sekcie centrálneho koordinačného Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu so žiadosťou o pomoc v odvolacom procese.      

MK SR vyhlásilo výzvu na podporu kreatívneho priemyslu v polovici októbra 2016. V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) alokovali z eurofondových zdrojov vo výzve 67,8 milióna eur. Žiadatelia sa mohli uchádzať o finančnú podporu vo výške od 50 000 do 200 000 eur na projekt. Špecifickým cieľom výzvy je i podpora udržateľnej zamestnanosti v kultúrnom a kreatívnom priemysle. Podmienkou poskytnutia dotácie je preto vytvorenie nových pracovných miest a tiež ich udržanie minimálne tri roky po ukončení projektu. Pri minimálnej čiastke dotácie 50 000 eur má žiadateľ povinnosť vytvoriť aspoň jedno pracovné miesto. Žiadosti, ktoré prešli administratívnou kontrolou, budú posudzovať externí odborní hodnotitelia.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2020
Schválené projekty kreatívnych centier by mali začať kontrahovať v lete
V prípade tzv. centralizovanej výzvy na podporu zakladania kreatívnych centier a zvýšenia dopytu po kreatívnej tvorbe sa v súčasnosti realizuje odborné hodnotenie projektov, ktoré sa uchádzajú o nenávratný finančný príspevok. Informovalo o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR.
viac
02.11.2020
Kultúrno-kreatívne centrá dostávajú zelenú
Ministerka kultúry SR Natália Milanová podpísala prvé rozhodnutia o schválení projektov na budovanie kreatívnych centier. Na prvé štyri projekty predložené v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa rozdelí nenávratný finančný príspevok 43,5 milióna eur.
viac
17.06.2021
Národná sieť MAS: Naliehavo potrebujeme zmenu
Miestne akčné skupiny sa nachádzajú v kritickej situácii. Pre zle nastavené podmienky nedokážu vyčerpať všetky financie v tomto programovom období, navyše v budúcom programovom období 2021-2027 to bude ešte horšie.
viac
24.06.2021
Časť balíka REACT-EÚ bude zameraná na modernizáciu kultúrneho sektora
Prostredníctvom finančného nástroja REACT-EÚ, ktorý má zmierniť dosah koronakrízy na ekonomiky členských krajín únie, by mal z dodatočných dotácií profitovať aj slovenský kultúrny sektor.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %