Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
05.12.2018 06:50

MŽP: K novele zákona o ochrane prírody prišla takmer tisícka pripomienok


Ilustračná snímka TASR


V rámci legislatívneho procesu bolo k návrhu vznesených 975 pripomienok, z toho 835 zásadných, vrátane jednej hromadnej, pod ktorú sa podpísalo vyše 30.000 ľudí. TASR o tom informoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.


Koncom októbra Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR odštartovalo pripomienkovanie návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorej cieľom je zaistiť národným parkom či prírodným rezerváciám potrebnú ochranu. K návrhu vznesených 975 pripomienok, z toho 835 zásadných, vrátane jednej hromadnej,

Envirorezort bude o pripomienkach k návrhu novej legislatívy rokovať s partnermi na expertnej úrovni v nasledujúcich mesiacoch. "Ochrana slovenskej prírody si zaslúži jasné a dôsledné pravidlá. Dnes veľmi intenzívne vnímame v spoločnosti odhodlanie a chuť pohnúť veci dopredu," povedal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).       

Po vyhodnotí pripomienok bude úlohou envirorezortu presvedčiť partnerov, o tom, aký význam má zaistiť účinnú ochranu najcennejších oblastí Slovenska, teda najmä národných parkov, prírodných rezervácií, ale aj vzácnych druhov živočíchov či rastlín. Novelu zákona o ochrane prírody a krajiny predstavil verejnosti minister Sólymos v októbri tohto roku. Medzi najdôležitejšie oblasti, ktorým sa nová legislatíva venuje, je ochrana národných parkov Slovenska. "Novela zákona plánuje rozšíriť princíp bezzásahovosti aspoň na polovicu územia každého národného parku. Pre zvyšné územie národných parkov novela ustanovuje, že hospodáriť v lesoch sa má výlučne spôsobom, ktorý zachováva a podporuje ich prirodzené ekologické funkcie," tvrdí envirorezort. Kľúčovým opatrením pre zachovanie prírodných hodnôt národných parkov je podľa neho aj ďalšie opatrenie v novele zákona - presun štátnych pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR.       

Zmeny majú nastať aj v ochrane prírody mimo národných parkov. Novela zákona obmedzuje vykonávanie veľkoplošnej ťažby v chránených územiach a posilňuje právomoc štátnych orgánov ochrany prírody pri schvaľovaní programov starostlivosti o lesy tým, že sa bude vyžadovať ich súhlasné stanovisko.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
Minister J. Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR
Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR.
viac
15.01.2021
Agrorezort vníma krajinu v jej jedinečnej celistvosti
Ministerstvo životného prostredia predložilo koncom roka 2020 do medzirezortného pripomienkového konania návrh Vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.
viac
23.07.2021
Odborná diskusia k reforme ochrany prírody
Ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozbehlo odborné diskusie po slovenských národných parkoch k systémovým zmenám v ochrane prírody, najmä k prevodu správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR.
viac
29.07.2021
Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú
Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračovali v Malej a Veľkej Fatre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %