Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.07.2021 01:40

Debaty o budúcnosti národných parkov pokračujú


Ilustračná snímka.


Odborné diskusie pod gesciou ministerstiev životného prostredia a pôdohospodárstva o premene národných parkov na životaschopné organizácie po vzore moderných parkov Európy pokračovali v Malej a Veľkej Fatre.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pozorne počúva názory aktérov v regiónoch a vníma miestnych lesníkov a zamestnancov ako kľúčových partnerov pre úspešné zvládnutie reformy ochrany prírody. Primárnou ambíciou odborných rokovaní je vysvetliť, že každé územie je výnimočné.  V rámci transformácií národných parkov je ministerstvo životného prostredia otvorené intenzívnym konzultáciám a dáva priestor pre diskusie s verejnosťou, samosprávami aj lesníkmi. K tomu cieľu majú dopomôcť aj neštátni majitelia lesov a práve tí sú nevyhnutým partnerom pri nastavení presných podmienok transformácie národných parkov s územiami, kde neštátni vlastníci lesov majú svoje pozemky.

Regióny navštevujú hneď dve ministerstvá a poslanci zároveň – Ministerstvo životného prostredia SR s Ministerstvom pôdohospodárstva SR. Do debaty v NP Malá Fatra sa zapojili starostovia obcí, zástupcovia Lesov SR a neštátni vlastníci lesných pozemkov.

Pomocou reformy ochrany prírody sa Slovensko dostane na štandardnú európsku úroveň.

Treba zdôrazniť, že MŽP SR odmieta dezinformácie, že sa plánuje vyvlastňovanie pozemkov v súkromnom vlastníctve. Práve naopak, neštátnym vlastníkom bude zachovávané právo podieľať sa na rozhodovacom procese.

MŽP si od reformy národných parkov sľubuje adresnejšie a masívnejšie investície do prírode blízkych foriem obhospodarovania slovenských lesov. Dôležitou časťou transformácie národných parkov je aj nakladanie so samotným drevom, ktoré bude vykonávané prírode blízkym spôsobom.

Ministerstvo životného prostredia nesúhlasí s myšlienkou, aby národné parky boli zdrojom lacného dreva a plánuje postupný útlm ťažby. Zároveň opäť ubezpečili lesníkov, že proces ráta s plnou zamestnanosťou všetkých dotknutých zamestnancov štátneho lesníctva. Transformácia NP zabezpečí komplexný rozvoj regiónov z čoho bude profitovať hlavne mäkký turizmus.

Hlavný zámerom prevodu správy štátu majetku lesných pozemkov MPRV na MŽP je zachovať a postupne obnoviť prirodzené ekosystémy. Novela zákona o ochrane prírody a krajiny má zabezpečiť nerušený proces biodiverzity na územiach Slovenska, kde je ochrana prírody nadradená nad ostatné činnosti s možnou účinnosťou od 1. januára 2022.

Autor: (MŽP SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2020
Zonácia je výzvou na usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov
Pri zonácii národných parkov je podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja veľkou výzvou usporiadanie predstáv ochranárov a obyvateľov územia.
viac
02.11.2020
Minister J. Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR
Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR.
viac
23.07.2021
Odborná diskusia k reforme ochrany prírody
Ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozbehlo odborné diskusie po slovenských národných parkoch k systémovým zmenám v ochrane prírody, najmä k prevodu správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR.
viac
03.11.2021
MŽP podporuje zastavenie globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podporuje a víta deklaráciu svetových lídrov na klimatickej konferencii OSN - COP26 v škótskom Glasgowe týkajúcu sa zastavenia globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %