Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
28.02.2024 12:10

Mladí vedci predstavili riešenia na poli životného prostredia aj zdravia


V bratislavskej Novej Cvernovke konalo finále BioInnovation Awards, na ktorom sme spoznali víťazov medicínskych a environmentálnych inovácií.


Nové možnosti, perspektívne riešenia v oblasti zdravia či životného prostredia. To v sebe každoročne spája program pod taktovkou Lifbee Academy, ktorá zastrešuje mladých inovátorov.


Vo februári sa v bratislavskej Novej Cvernovke konalo finále BioInnovation Awards, na ktorom sme spoznali víťazov medicínskych a environmentálnych inovácií. Vedci ponúkli riešenie problému suchých očí, ale aj technológiu výroby novej generácie vzácneho korenia.

Výsledkom niekoľkomesačnej práce mladých vedcov v Lifbee Academy je sedem inovátorských projektov, ktoré účastníci začiatkom februára odprezentovali počas finálového večera. Tri z nich vznikli v Enviro Labe, ktorý je zameraný na riešenia v oblasti životného prostredia a štyri v Med Techu, ktorý upriamuje pozornosť na medicínske inovácie.

Trápia vás suché oči? Existuje riešenie

Ako informovali organizátori Lifbee Academy, v kategórii Med Tech najviac porotu zaujal tím s názvom Lorum, ktorý priniesol inteligentnú očnú masku, pomáhajúcu pri nepríjemnom syndróme suchého oka. Na tento problém si posvietila študentka medicíny Sára Fellnerová so softvérovým vývojárom Marekom Gálikom. Kritické otázky im na finále kládli porotcovia David Stíbal, viceriaditeľ českého inovačného centra i&i Prague, Marián Kulich, viceprezident operácie klinického dodávateľského reťazca zo spoločnosti SanaClis či investor Michal Nešpor z Crowdberry. „Výhra je pre nás odmenou a zároveň záväzkom pokračovania v tom, čo robíme. Najbližšie obdobie bude plné vylepšovania a zdokonaľovania súčasného prototypu," vyjadril sa softvérový inžinier Gálik.

Inovatívne pestovanie šafranu

Víťaza v kategórii environmentálnych inovácií vyberali Katarína Kretter z OZV ENVI - PAK, riaditeľ výskumu Igor Pipíška z CVV – člen skupiny Envien Group a environmentalista Martin Šebesta. Prvenstvo si vybojoval tím Spicy Cells zložený z biotechnologičky Šarloty Kaňukovej, mikrobiologičky Elišky Sembolovej a molekulárneho záhradkára Mateja Zámečníka. Tento tím presvedčil porotu výskumom a novátorským pestovaním vzácneho korenia šafranu. Novú inovatívnu generáciu šafranu by podľa vlastných slov chceli uviesť na indický trh a vyrábať v rastlinných bunkách. Spicy Cells si okrem víťazstva v Enviro Labe vyslúžil aj cenu publika. „Teším sa, že môžeme byť súčasťou skvelých inovatívnych projektov, ktoré majú potenciál zlepšiť nielen cirkulárnu ekonomiku, ale celkovo aj životné prostredie. OZV ENVI - PAK je dlhoročným partnerom Lifbee Academy a každý rok nás nadchnú výsledky programu, ktoré nám ukazujú, že na Slovensku máme šikovných mladých ľudí s obrovským potenciálom,“ povedala po finále Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK a členka poroty, ktorá v minulých ročníkoch aj mentorovala účastníkov Enviro Labu. Zároveň dodala: „Napriek tomu, že ocenený mohol byť iba jeden tím z každej kategórie, víťazmi sú vlastne všetci, ktorí teraz čelia výzve posunúť svoje projekty k samotnej realizácii.“

Skvelá príležitosť ukázať sa

„Pre mladých vedcov je to výborná možnosť ukázať svetu a inovátorskej komunite, čo sa v nich skrýva a priniesť nové myšlienky, ako uspieť napríklad v boji s environmentálnou krízou,“ priblížila Simona Held Veselá, spoluzakladateľka platformy Liffbee Academy s tým, že program je aj o pomoci a zdieľaní. Inovátorom komunita ľudí zložená z podnikateľov, vedcov, rôznych odborníkov pomáha posunúť sa v nových oblastiach a prekonať strachy, s ktorými do programu vstupujú. „Tie môžu byť v podobe toho, že nepoznajú proces tvorby vlastných projektov a ako pracovať so svojimi silnými stránkami v rámci interdisciplinárnych tímov. My im hovoríme, že ten potenciál už majú v sebe a v Lifbee ho len aktivujeme,“ doplnila Held Veselá. Oba víťazné tímy získali okrem rôznych cien aj finančnú odmenu v hodnote 5000 eur na rozvoj svojich nápadov. Na podujatie pricestovala z Holandska aj odborníčka na cirkulárnu ekonomiku Andrea Orsag, aby zdieľala skúsenosti aplikácie udržateľných princípov, s ktorými sa stretla v rámci svojej zahraničnej praxe.

Štartuje ďalší ročník, pribudnú novinky

Ako priblížili organizátori Lifbee Academy, mladí vedci sa prostredníctvom programu, ktorý trvá približne 8 mesiacov, najprv venujú rôznym trendom vo vede, diskusiám s odborníkmi a následne pracujú na vlastných projektoch, ktoré prinášajú inovácie vedúce k lepšiemu komfortu života ľudí s ohľadom na planétu. Už v júni plánujú spustiť 5. ročník projektu. Mladí vedci aj „nevedci“ sa môžu do programu hlásiť do konca apríla. „Novinkou je, že budeme otvárať Life Sciences Lab a EnviroTech Lab, v ktorom sa budeme venovať vedeckým inováciám rozšíreným o témy zelenej chémie, AI, informačných technológií, nových materiálov, robotiky, fyziky, a všetkých vedeckých technológií, ktoré vedia prispieť k znižovaniu klimatickej krízy, environmentálnej udržateľnosti aj na poli medicíny. Veľmi sa z toho tešíme, pretože doteraz sme sa zaoberali hlavne biológiou. Toto rozšírenie vie posilniť interdisciplinaritu v programe a zároveň obohatiť laby o nové perspektívne riešenia,“ vysvetlila Held Veselá. Program podľa organizátorov spája diverznú skupinu ľudí, keďže už samotní účastníci sú často rôzni odborníci. „Môžu to byť aj študenti, ktorí majú príležitosť pracovať na vlastnom projekte s pozitívnym dopadom s rovnako naladenými ľuďmi, získať prax a skúsenosti, a zároveň s projektom a tímom, ktorí vytvoria v Lifbee Academy, môžu preraziť. My a komunita, ktorú tvoríme spoločne s OZV ENVI - PAK a inými organizáciami, im v tom pomôžeme,“ dodala na záver Simona Held Veselá.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Ako triediť odpad sa učili už aj v Žiline a Považskej Bystrici
Na štvrtkových Žilinských dňoch zdravia sa mohli Žilinčania naučiť nielen to, ako sa starať o svoje zdravie, ale aj o prostredie okolo nás. O deň neskôr sa konal Považskobystrický jarmok. Stánok spoločnosti ENVI - PAK, ktorý ekologické vzdelávanie zabezpečoval, praskal v oboch mestách vo švíkoch.
viac
25.09.2020
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa klimatickú petíciu
Iniciatíva Klíma ťa potrebuje spúšťa petíciu "Za klímu, za budúcnosť". Cieľom je, aby slovenská vláda upriamila viac pozornosti na riešenie klimatickej zmeny.
viac
26.04.2023
Mladí reportéri opäť pomenovali problémy životného prostredia
Aj tento rok vybrala odborná porota zložená z novinárov, fotografov a zástupcov environmentálnych organizácií víťazov národného kola súťaže Mladí reportéri pre životné prostredie.
viac
13.03.2024
Máme záujem spoločne riešiť aktivity na ochranu životného prostredia
Problematika environmentalistiky v oblasti budovania nových nehnuteľností bola témou rokovania predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozefa Božika s Pavlom Kukurom, predsedom predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %