Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.10.2018 02:26

MK SR by malo mať peniaze na dotácie pre umelecké školy


Ilustračná snímka YouTube


Ministerstvo kultúry by malo mať peniaze na to, aby mohlo dotovať tri verejné umelecké školy. Na rokovaní parlamentného kultúrneho výboru to povedala ministerka Ľubica Laššáková (Smer-SD).


 Reagovala tak na vyjadrenie jej predchodcu Mareka Maďariča (Smer-SD), ktorý sa pýtal na zdroje na pokrytie týchto dotácií. Ministerka poukázala na audity v rezorte kultúry. "Vykonávajú sa audity finančného stavu rezortu a hľadáme možnosti, ako existujúce zdroje efektívnejšie prerozdeliť," uviedla.       

S každoročnou podporou projektov umeleckých škôl počíta novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR z dielne poslancov Smeru-SD a SNS, ktorý je v parlamente v druhom čítaní. Dotácie by mali mať školy garantované a závisieť majú od projektov, ktoré predložia a ktoré vyhodnotí odborná komisia.       

Zmena sa má týkať Vysokej školy múzických umení v Bratislave, Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a Akadémie umení v Banskej Bystrici. "Navrhuje sa zavedenie zákonnej garancie finančného krytia novej podporovanej oblasti tak, aby bol vytvorený stabilný a vyvážený systém dotačnej podpory," uvádzajú predkladatelia.       

Poslanci pripomínajú, že študentské projekty možno dnes podporiť aj prostredníctvom Audiovizuálneho fondu, respektíve Fondu na podporu umenia. Podľa poslancov však chýba osobitná samostatná platforma dotačnej podpory takýchto projektov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2019
NRSR: Finančná podpora folklóru a knižníc sa posilní
Finančná podpora folklóru a obnovy knižníc na Slovensku sa posilní. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorú v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR schválili. Novelu predložili poslanci za Smer-SD Dušan Jarjabek a Ján Senko.
viac
13.06.2020
Výzva na rozvojové projekty zamerané na organizáciu letných škôl
Letné školy sú súčasťou opatrení Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na zmiernenie dopadov krízového obdobia počas epidémie COVID - 19, ktoré vznikli ako dôsledok prerušenia vyučovania na školách.
viac
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
23.10.2021
MIRRI vyhlásilo výzvu na dotácie na nové miesta v škôlkach v Bratislavskom kraji
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vyhlásilo výzvu na dotácie na nové miesta v materských školách v Bratislavskom kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %