Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.04.2020 07:30

Samosprávy riešia, čo robiť s potravinami v zatvorených školách


Ilustračná snímka.


Potraviny, ktoré základné a materské školy v mestách a obciach nestihli použiť na prípravu stravy pre žiakov, končia v Potravinovej banke Slovenska alebo v zariadeniach sociálnych služieb. Školy na celom Slovensku sú v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu približne od polovice marca zatvorené.


Ako uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, stav zásob si preverili vo všetkých školách. „Potraviny darujeme na základe podpísanej zmluvy Potravinovej banke Slovenska,” povedal. Otázne však podľa neho je, kto škody zaplatí. „Vykrytie škôd na potravinových zásobách z dotácií na stravu, takzvané obedy zadarmo, totiž kompetentné ministerstvá zatiaľ nepotvrdili. Preto čakáme na usmernenie a pokyny Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR a veríme, že ich bude možné zúčtovať zo spomínaných dotácií,” skonštatoval Tomek.

V Bardejove majú uskladnené iba potraviny s dlhou dobou možného uskladnenia. „V prípade, ak by tento stav trval dlhšie, máme pripravený scenár ich poskytnutia pre sociálne zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Stále počítame aj s možnosťou, že dôjde aspoň k čiastočnému otvoreniu materských škôl,” povedal hovorca mesta Štefan Hij.

V Stropkove časť potravín s koncom spotreby podľa hovorcu mesta Petra Nováka zlikvidovali, časť vrátili dodávateľom a zvyšok sú potraviny s dlhodobou spotrebou. „Vedúce školských jedální komunikujú s dodávateľmi a vo všeobecnosti sa nachádzajú obojstranne vhodné riešenia tak, aby nedochádzalo k znehodnocovaniu potravín,” uviedol.

„Potraviny v skladoch zatvorených škôl nevyšli nazmar, pretože boli presunuté do centra sociálnych služieb (CSS). Mesto tým ušetrilo finančné prostriedky na kúpu potravín pre CSS na čas, keď sú školy zatvorené,” doplnil hovorca mesta Sabinov Juraj Vrábel.

Potravinová banka Slovenska je podľa jej predsedu Marka Urdzika ochotná prijať potraviny zo škôl. „Obrátili sa na nás školy zo stredného Slovenska. Z východného Slovenska nás oslovilo mesto Prešov. Potraviny následne poskytujeme na základe dohôd charitám, neziskovým organizáciám, ktoré sa starajú o ľudí v núdzi, ďalej sú to krízové centrá, domovy dôchodcov, detské domovy a útulky,” dodal Urdzik.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2017
Rekoštrukcie prinesú škôlkam viac miest
Mesto Prešov získalo dotácie na rekonštrukciu ďalších dvoch materských škôl. Do škôlok na Čapajevovej a Važeckej ulici tak budú môcť prijať viac detí.
viac
02.11.2017
Aj rok 2018 bude patriť obnove materských škôl
Za dva roky investovala Banská Bystrica do obnovy materských škôl (MŠ) z vlastných zdrojov takmer 1 000 000 eur. V závere minulého roka zároveň uspela v troch projektoch za 2 760 000 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia.
viac
25.09.2020
Mesto získalo na modernizáciu učební ZŠ viac ako jeden milión eur
Mesto Žilina získalo viac ako jeden milión eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na modernizáciu odborných učební základných škôl (ZŠ).
viac
11.06.2021
Nová výzva na zvyšovanie kapacít MŠ z IROP už čoskoro
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR čoskoro zverejní výzvu v objeme 13 miliónov eur z IROP, ktorá bude určená pre zriaďovateľov všetkých typov škôlok – od verejných, súkromných až po cirkevné, a to vo všetkých krajoch s výnimkou bratislavského.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %