Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.12.2019 12:10

NRSR: Finančná podpora folklóru a knižníc sa posilní


Ilustračná snímka (tasr)


Finančná podpora folklóru a obnovy knižníc na Slovensku sa posilní. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorú v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR schválili. Novelu predložili poslanci za Smer-SD Dušan Jarjabek a Ján Senko.


Dotáciu z rozpočtu bude môcť rezort poskytovať aj na účel podpory miestnej a regionálnej kultúry, ako aj na obnovu knižníc a knižničného fondu.       

Podpora bude slúžiť aj na zakúpenie a obstaranie ľudových krojov, kostýmov, hudobných nástrojov, hudobnej aparatúry, náradia a prístrojov na tvorbu umeleckých výrobkov či potrieb na tvorbu výtvarníkov.       

Právnou úpravou sa podporí tiež skvalitnenie, modernizácia a rozvoj verejných knižníc. Zlepší sa ochrana a bezpečnosť knižničných fondov. Súčasťou novej legislatívy je aj zadefinovanie pojmu kultúrneho poukazu.       

Novela má nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2020.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2018
MK SR by malo mať peniaze na dotácie pre umelecké školy
Ministerstvo kultúry by malo mať peniaze na to, aby mohlo dotovať tri verejné umelecké školy. Na rokovaní parlamentného kultúrneho výboru to povedala ministerka Ľubica Laššáková (Smer-SD).
viac
14.05.2019
Rozvoj cyklistickej dopravy a cykloturistiky sa podporí dotáciami
Prostredníctvom dotácií z rozpočtovej kapitoly rezortu dopravy sa podporí rozvoj cyklistiky. Ráta s tým návrh zákona o poskytovaní dotácií na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky. Právnu normu z dielne ministerstva dopravy a výstavby v piatok plénum parlamentu definitívne schválilo.
viac
11.09.2019
Veľký deň pre audiovizuálny priemysel na Slovensku
Národná rada SR dnes schválila vládny návrh novely zákona o Audiovizuálnom fonde. Novelizovaný zákon z dielne Ministerstva kultúry SR zvýši dotácie pre filmové projekty realizované na Slovensku a otvorí možnosti na zvyšovanie zamestnanosti v audiovizuálnom priemysle.
viac
21.10.2022
Dotácie samospráv sa nebudú musieť zúčtovať do konca rozpočtového roka
Dotácie poskytované samosprávami sa nebudú musieť zúčtovať do konca rozpočtového roka, v ktorom boli poskytnuté. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %