Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
19.01.2021 01:35

Ministerstvo školstva podporí stovky materských škôl cez nový projekt


Ilustračná snímka: (tasr).


Didaktické hračky, hry či detské knihy. Na všetky tieto pomôcky môže takmer tisíc materských škôl po prvýkrát získať príspevok. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR totiž vyhlásilo nový projekt „Múdre hranie.“


„Vzdelávať deti, rozvíjať ich schopnosti a zručnosti je potrebné už od mala. Som rád, že sme na tento účel vytvorili tento projekt, ktorý je prvý svojho druhu,“ priblížil minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.

Ministerstvo školstva presadilo zmenu zákona, ktorá mu od januára umožňuje vytvárať rozvojové projekty aj pre materské školy. „Múdre hranie“ je prvý projekt tohto typu. Rezort naň vyčleňuje pol milióna eur a podporených bude od 500 do 1000 materských škôl.

Zapojiť sa budú môcť všetky materské školy zaradené do siete škôl a školských zariadení. Financie z projektu majú využiť na nákup detských kníh, pomôcok a hračiek na rozvíjanie jemnej motoriky, technických zručností, matematickej gramotnosti alebo reči.

Materské školy budú môcť žiadať o príspevok cez online formulár, ktorý bude v priebehu týždňa zverejnený na webe ministerstva školstva. Úspešní žiadatelia budú vyhlásení do 15. februára a nákup kníh či pomôcok môžu materské školy realizovať od 1. marca do 31. mája 2021. Maximálna výška príspevku je tisíc eur na materskú školu. Objem financií závisí od počtu žiakov. Materské školy, ktoré navštevuje menej ako 50 žiakov, môžu získať príspevok 500 eur. Školy, ktoré majú 50 a viac detí, môžu získať maximálne tisíc eur.

„Tento rok vstupuje do platnosti aj povinné predprimárne vzdelávanie od 5 rokov. Touto cestou chceme materským školám napomôcť k lepšiemu vybaveniu. Zároveň je naším cieľom v nadchádzajúcich mesiacoch využiť zdroje z Fondu obnovy na rekonštrukcie a dobudovanie potrebných kapacít materských škôl,“ doplnil šéf rezortu školstva.

V týchto dňoch ministerstvo tiež spracovalo všetky žiadosti z takzvanej „prvej pomoci“ pre materské školy,  ktorej cieľom bolo v tomto období udržať pracovné miesta a preplatiť mzdy učiteliek, učiteľov a zamestnancov v materských školách. Celkovo rezort preplatil mzdy 23 967 zamestnancom v 2 698 materských školách, v celkovej sume 58,7 milióna eur.  

Autor: (minedu.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2020
Na projekty regionálneho rozvoja vyčlenil kraj pol milióna eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlenil na podporu regionálneho rozvoja v nasledujúcom roku pol milióna eur. Podávať žiadosti je možné elektronicky do 30. novembra.
viac
03.12.2020
Vzdelávací program pre odborných a pedagogických zamestnancov škôl
Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie v rámci Národného projektu Štandardy otvára vo februári 2021 tretie kolo vzdelávacieho programu „Inovatívne prvky v kariérovej výchove a kariérovom poradenstve pre školy”.
viac
11.06.2021
Nová výzva na zvyšovanie kapacít MŠ z IROP už čoskoro
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR čoskoro zverejní výzvu v objeme 13 miliónov eur z IROP, ktorá bude určená pre zriaďovateľov všetkých typov škôlok – od verejných, súkromných až po cirkevné, a to vo všetkých krajoch s výnimkou bratislavského.
viac
10.08.2021
Včera sa spustili Letné školy
Letné školy sa budú konať počas nasledujúcich troch augustových týždňov – t. j. od 9. augusta do 27. augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %