Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
24.05.2021 01:30

Minister vnútra navštívil unikátne tréningové centrum Záchrannej služby Košice


Snímka zdroj: (minv.sk).


Minister vnútra Roman Mikulec navštívil v Košiciach jedinečné moderné tréningové centrum Záchrannej služby. Prostredníctvom najmodernejších technológií sa v modelových priestoroch prakticky vzdelávajú záchranári a vodiči sanitiek.


Spoluprácu s tréningovým centrom nedávno rozbehlo aj Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach, ktoré začalo so záchranárskym tréningom prvých štyroch príslušníkov Pohotovostného policajného útvaru. Tí po vyškolení následne absolvujú raz mesačne prax na košickej záchranke priamo na výjazdoch. Znalosti v tejto oblasti môžu zároveň príslušníci PZ plnohodnotne využiť v rámci výkonu a poskytnúť zraneným bezodkladnú zdravotnú pomoc až do príchodu záchranárov.

Vzhľadom na časté výjazdy záchranárov k neprispôsobivým občanom, ich bude zároveň Pohotovostný policajný útvar KR PZ KE trénovať v sebaobrane. Záchranárom poskytne aj školenie s policajnými vyjednávačmi a školenie bezpečnej jazdy s použitím svetelných a zvukových zariadení.

„Je fantastické vidieť, ako sa moderné technológie neustále vyvíjajú a napredujú a je ešte lepšie, keď toho môžeme byť svedkami u nás, na Slovensku. Na takéto tréningové centrum môžeme byť právom hrdí. O to viac, že dokázalo spojiť zložky, ktoré denne zachraňujú životy, učí ich spolupracovať, vymieňať si poznatky a skúsenosti, ktoré ich výkon ešte skvalitnia. Spolupráca záchranárov a policajtov v tomto tréningovom centre je zatiaľ na Slovensku unikátom, verím však, že dobré myšlienky a dobré nápady sa rýchlo stanú inšpiráciou aj pre iných. Vzájomná kooperácia medzi policajtmi a záchranármi je v tomto smere mimoriadne užitočná a v krízových situáciách môže byť skutočne obrovským prínosom,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec.

Súčasťou nového tréningového centra Záchrannej služby Košice je aj výcvik vodičov sanitiek vo virtuálnej realite priamo v kabíne sanitky, modelový byt na nácvik zásahov či virtuálny simulátor pre nácvik postupov pri hromadných nešťastiach. V prípade záujmu, poskytne tieto priestory a technológiu Záchranná služba Košice aj iným poskytovateľom a ďalším zložkám integrovaného záchranného systému či školám v súvisiacich odboroch.

 

Autor: (Barbara TÚROSOVÁ, Kancelária ministra vnútra)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2020
Minister vnútra absolvoval pracovnú cestu v Prešovskom kraji
Minister vnútra Roman Mikulec absolvoval 2. októbra 2020 pracovnú cestu v Starej Ľubovni a Kežmarku.
viac
13.10.2020
Minister vnútra podporil 11. ročník Dňa bielej palice
Minister vnútra SR, Roman Mikulec osobne podporil 11. ročník Dňa bielej palice. Napriek obmedzeniam, v súvislosti s pandémiou COVID19, si aj tento rok pripomenieme dôležitú tému, akou je bezpečnosť ľudí so zrakovým postihnutím v cestnej premávke.
viac
09.09.2021
Spolupráca štátu a samospráv je kľúčová, ukázalo sa to aj pri pandémii COVID-19
Minister vnútra Roman Mikulec sa včera zúčastnil na 31. sneme, ktorý organizovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a ktorý bol zároveň oslavou 30 rokov Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
16.02.2022
Ministerstvo vnútra má v Spišskej Novej Vsi otvoriť klientske centrum
V budove na Markušovskej ulici v meste Spišská Nová Ves, ktorú mal v správe Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, vznikne v poradí 65. klientske centrum ministerstva vnútra (MV).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %