Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.11.2019 10:05

Mikulášsky jarmok, koncerty, trhy aj betlehem


Ilustračný výrez plagátu


Nádych Vianoc bude v Liptovskom Mikuláši citeľný už od prvého decembra. Dvanásty mesiac prinesie hrejivú atmosféru v podobe adventných koncertov, zvianočnievanie pocítime vďaka tradičnému jarmoku a v tesnom predvianočnom období organizuje radnica aj Vianočné trhy.


Adventné koncerty zohrejú dušu

Už 1. decembra štartuje mesto sériu adventných koncertov, ktoré sa uskutočnia každú adventnú nedeľu. Na prvý ste pozvaní do Kostola sv. Mikuláša. V programe Slovenské Vianoce sa predstaví Božidara Turzonovová, Danubius Octet Singer a dirigent Daniel Simandl. Druhá adventná nedeľa 8. decembra bude na Nádvorí Čierneho orla patriť liptovským folkloristom a rodine Janoštínovcov zo Zuberca. Pätnásty decembrový deň vystúpi v evanjelickom kostole komorný ženský zbor Laeto Animo, adventnú sériu uzavrie 22. decembra úžasný hudobný darček - Sima Martausová, ktorej hlas zaznie v Kostole sv. Petra z Alkantary v Okoličnom.

Jarmok na Mikuláša poteší kapelami

Mikuláš prinesie do nášho mesta tradičný Mikulášsky jarmok. Program je zostavený z jarmočného predaja a koncertov, v piatok 6. decembra vystúpia Heľenine oči či Smola a hrušky. Na pódiu budú mať zastúpenie aj domáci umelci z kapiel Ploštín Punk, Rock Therapy či Folklórny súbor Ďumbier. Jarmočnou novinkou bude tombola, ktorá bude mať charitatívny účel. Každoročný sprievod s Mikulášom, anjelmi a čertom, ktorý poputuje na otvorenie jarmoku na Námestie osloboditeľov spred mestského úradu, sa uskutoční 6. decembra o 16:00 hodine. „Nebude chýbať remeselná ulička, mnoho stánkov s občerstvením a pestrým sortimentom. Záujem predajcov o Mikulášsky jarmok je dokonca vyšší ako v minulom roku,“ prezradila Soňa Višňovská z mestského úradu.

Deti sa môžu tešiť na Mikulášsky domček, v ktorom bude Mikuláš úradovať 5. a 6. v dopoludňajších hodinách. Aj športovci si prídu na svoje, sprievodným programom jarmoku budú turnaje basketbalu a volejbalu.

Betlehem pod arkádami zvýrazní atmosféru

Pod arkádami pred mestským Múzeom Janka Kráľa nájde v mikulášskom období svoje miesto nový betlehem. Vyrezávané sochy svätej rodiny v životnej veľkosti vyhotovuje so svojím synom renomovaný umelec Miroslav Trnovský, ktorý pochádza z Liptovského Mikuláša. Každoročne by sa mal betlehem rozrásť postupne o ďalšie postavy a zvieratká. Arkády bude svätá rodina zdobiť mesiac, od 6. decembra do Troch kráľov. Cez rok bude skrášľovať hlavnú expozíciu mestského múzea.

Trhy zavoňajú punčom

Tesne pred Vianocami sa pomedzi zhon spojený s nakupovaním posledných darčekov zastavte pri stánkoch Vianočných trhov. Od 20. do 22. decembra (v čase medzi 10.30 a 18. hodinou) vás na Námestí osloboditeľov zohreje varené vínko a vianočný punč, prichystaný bude aj predaj s tradičných vianočných dobrôt. V stánkoch si budete môcť kúpiť vianočné ozdoby a dekorácie.

Zaznejú aj Iľanovské píšťaly

Plejádu decembrových podujatí zavŕši organovo-trúbkový koncert Vianočné zastavenia, ktorý sa uskutoční 29. decembra v Iľanovskom kostole. Vystúpi Metod Rakár (organ) a Matej Droppa (trúbka).

Rozsvieťme si spolu naše mesto

Počas celého decembra sa môžete prihlásiť do súťaže O najkrajšiu vianočnú výzdobu. Cieľom súťaže je zapojiť čo najviac ľudí do vytvorenia vianočnej atmosféry v mestečku. Mikulášania z rodinných domov, panelákov, klubov seniorov, ale aj organizácie a prevádzky môžu vyzdobiť svoje dvory, záhrady, zeleň či okná, fantázii sa medze nekladú a prispieť k vianočnému času svetielkami, ktoré majú zo zimy a tmy robiť radosť celému okoliu. Do konca mesiaca potom môžu poslať jednu fotku svojej vianočnej výzdoby poštou na adresu mestského úradu (Štúrova 1989/41, 031 42 Liptovský Mikuláš) alebo e-mailom na sutaz@mikulas.sk aj spolu s prihláškou, ktorá sa nachádza na webe mesta https://www.mikulas.sk/obcan/sutaz-o-najkrajsiu-vianocnu-vyzdobu-1/.

Súťaž vyhodnotí radnica 14. januára 2020 a víťazov jednotlivých kategórií čakajú hodnotné ceny.

Autor: (ts-MsÚ Liptovský Mikuláš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2016
Župný december s pestrým programom
Obyvatelia a návštevníci Žilinského kraja môžu využiť december a vychutnať si župné zážitky na Kysuciach, Turci, Hornom Považí, Orave či v Liptove.
viac
28.11.2017
Vianoce prichádzajú do centra Prievidze
Vianočné obdobie začína v meste Prievidza Mikulášskym sprievodom. Pre všetkých Prievidžanov, ale i návštevníkov mesta je po zvyšok decembra pripravených množstvo vianočných aktivít v centre mesta, kde pribudnú stánky s rôznym sortimentom, občerstvením, mobilná ľadová plocha a ďalšie prekvapenia.
viac
28.11.2017
Vianoce v Petržalke
Už v piatok sa na Námestí republiky otvárajú petržalské Vianočné trhy. Okrem toho, že si v stánkoch budete môcť pochutnať na tradičných vianočných dobrotách a kúpiť si aj malý suvenír či darček, na pódiu umocnia sviatočnú atmosféru vystúpenia skupín rôznych hudobných žánrov.
viac
01.12.2017
V Rači chystajú bohaté Vianoce, ktoré začnú už túto sobotu
Bratislavská mestská časť Rača začína oslavovať najkrajšie sviatky v roku už najbližšiu sobotu (2. decembra). O 16. hodine sa v Katedrále svätého Šebastiána uskutoční predvianočný koncert.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %