Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.12.2017 09:25

Mikulášske oslavy v Liptovskom Mikuláši


Pozvánka.


Traduje sa, že sv. Mikuláš dal trom dievčatám do výbavy tri vrecká zlata, aby ich zachránil pred chudobou a urobil ich šťastnými, pretože sa nemohli vydať, keďže nemali veno. Z tejto povesti sa dostal Mikuláš s mešcami ako patrón hlavného kostola na námestí priamo do mestského erbu.


Už v erbe je teda začiatok tradície obdarúvania darčekmi, ktorú si mesto v súčasnosti prenieslo aj do tradičných podujatí. Na námestí v Liptovskom Mikuláši preto na Mikuláša nikdy nechýba mikulášsky domček. V ňom počas dvoch dní sídli Mikuláš, anjel aj čert. Deti sa s nimi môžu odfotiť, porozprávať Mikulášovi svoje tajné želania a dostanú aj sladkosť.

Oslavy Mikuláša v meste trvajú spravidla tri dni v podobe Mikulášskeho jarmoku. Jeho korene siahajú do dávnej minulosti, keď ešte v polovici 14. storočia šľachtic Pongrác získal od kráľa Ľudovíta I. povolenie konať v Liptovskom sv. Mikuláši trh. Od roku 1508 sa konali pravidelne jarmoky práve v období sviatku sv. Mikuláša a túto tradíciu mesto vzalo pod svoje krídla v 90. rokoch, odkedy sa zachovala.

Trojdňový Mikulášsky jarmok sa tento rok začína 7. decembra a jeho slávnostné oficiálne otvorenie bude v piatok 8. decembra o 16:30 hod. na Námestí osloboditeľov. Jarmok je známy tradičnými chuťami a vôňami, ľudia ho radi navštevujú kvôli vychýrenej remeselníckej uličke, kde môžu vidieť typické slovenské remeslá, remeselníkov, ich výrobky a remeselnícke umenie priamo v akcii.

Na námestie každoročne láka ľudí aj kultúrny program, vždy sú to známe kapely a hudba rôznych žánrov, tento rok to budú napríklad folkloristi z Ďumbiera, Heľenine oči či tanečná skupina Freeze. Okrem toho Mikulášsky jarmok sprevádzajú aj podujatia ako adventné koncerty, predvianočné muzikály či interaktívne rozprávky na mikulášsku nôtu.

 

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Stoličné dni tento rok pripomenú príbeh mesta
Prvá písomná zmienka o Liptovskom Mikuláši pochádza z 8. mája 1286. Tohtoročné Stoličné dni (16. – 18. júna) sa budú niesť v duchu minulosti a pri príležitosti 730. výročia prvej zmienky o meste si budú obyvatelia i návštevníci pripomínať príbeh mesta.
viac
01.12.2016
Mikulášsky jarmok odštartuje zimnú sezónu v Mikuláši
Tradičný Mikulášsky jarmok, ktorý sa bude konať od 1. do 3. decembra v Liptovskom Mikuláši, sa bude niesť v znamení bohatého kultúrneho a spoločenského programu.
viac
20.10.2017
Tatranský kamzík prinesie množstvo amatérskych snímok aj workshopy
V poradí 26. ročník najstaršej slovenskej medzinárodnej tematickej súťaže Tatranský kamzík 2017 sa koná v týchto dňoch v Liptovskom Mikuláši. Podujatie prinesie okrem množstva zaujímavých amatérskych snímok aj workshopy určené nielen pre filmárov a študentov.
viac
16.06.2023
V Liptovskom Mikuláši majú Stoličné dni, remeselná ulička je opäť o niečo dlhšia
Námestie osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši je od štvrtka dejiskom hlavného podujatia letnej sezóny v meste, Stoličných dní. Jarmok potrvá do 17. júna. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %