Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.10.2017 03:48

Tatranský kamzík prinesie množstvo amatérskych snímok aj workshopy


Plagát.


V poradí 26. ročník najstaršej slovenskej medzinárodnej tematickej súťaže Tatranský kamzík 2017 sa koná v týchto dňoch v Liptovskom Mikuláši. Podujatie prinesie okrem množstva zaujímavých amatérskych snímok aj workshopy určené nielen pre filmárov a študentov.


Vyhlasovateľom súťaže je Liptovské kultúrne stredisko (LKS) v spolupráci s Amafilm Nicolaus Liptovský Mikuláš a ďalšími subjektmi. Informovala o tom riaditeľka LKS Miroslava Palanová.       

„Hlavným poslaním podujatia je prezentácia a podpora tvorby, snaha aktivizovať neprofesionálnych tvorcov filmov, podnietiť vznik snímok z oblastí kultúry, umenia, ekológie, životného štýlu a etnografie,“ informovala Palanová. Podľa jej slov sa týmto druhom tvorby dokumentuje a obrazovo archivuje mnoho vzácnych, často postupne zanikajúcich vecí, udalostí, pracovných postupov či zvyklostí.       

Ako uviedla riaditeľka LKS, súťaž je jednokolová a môže sa na nej zúčastniť každý filmový amatér, občan Slovenskej republiky, ako aj autori zo zahraničia. Súťaží sa v kategóriách Kultúra a pamiatky, Tvorba a ochrana životného prostredia a Súčasný spôsob života ľudí. Filmy bude hodnotiť scenáristka Kateřina Javorská, dokumentarista a režisér Karel Koula, strihač a dramaturg Roman Varga, režisér Ladislav Munk a kameraman Peter Kováč, ozrejmila Palanová.       

Do tohto ročníka súťaže Tatranský kamzík bolo prihlásených 44 filmov od 38 autorov zo šiestich krajín. „Z toho predvýberová komisia vybrala 39 filmov od 34 autorov,“ uviedla riaditeľka LKS. Okrem Slovenska sú zastúpení filmári z Čiech, Rakúska, Anglicka, Ukrajiny, Ruska či Estónska. „Veríme, že aj tento ročník Tatranského kamzíka bude obohatením kultúrneho života v našom regióne a príjemným stretnutím pre všetkých priaznivcov filmu,“ povedala.       

Podujatie sa koná pod patronátom Svetovej organizácie pre neprofesionálny film UNICA, finančne ho podporil Audiovizuálny fond. Navštíviť ho môžete ešte v piatok a sobotu 21. októbra, uzavrela Palanová.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2017
Ružinovčania si v sobotu zašportujú a ocenia najlepších športovcov
Sobota (13. 5. 2017) sa ponesie v Ružinove v znamení športu. Cez deň je obyvateľov mestskej časti pripravený športový program, ktorý vyvrcholí športovým galavečerom v Dome kultúry Ružinov o 19:00 hod.
viac
19.10.2017
Námestie slobody rozžiaria lampióny
Už po tretíkrát ožije Námestie slobody kultúrou. V piatok 20. októbra hlavné mesto pozýva od 18. do 20. hodiny rodičov s deťmi, žiakov aj mládež do tohto priestoru, ktorý bude v tento večer lákať svetlom z cca 100 lampiónov. Rozsvietená bude aj fontána Družba, ktorá je dominantou námestia.
viac
06.12.2017
Mikulášske oslavy v Liptovskom Mikuláši
Traduje sa, že sv. Mikuláš dal trom dievčatám do výbavy tri vrecká zlata, aby ich zachránil pred chudobou a urobil ich šťastnými, pretože sa nemohli vydať, keďže nemali veno. Z tejto povesti sa dostal Mikuláš s mešcami ako patrón hlavného kostola na námestí priamo do mestského erbu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %