Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.04.2016 12:30

Mestskí poslanci schválili zmeny cestovného v autobusovej doprave


Ilustračná snímka (int).


Cestujúcich v nitrianskej mestskej autobusovej doprave (MAD) čakajú zmeny. Mestskí poslanci na svojom aprílovom rokovaní odsúhlasili zavedenie nových druhov platieb a zmenili aj výšku niektorých zliav na cestovnom.


Jedným z prijatých opatrení je zníženie počtu osôb, ktoré dnes majú možnosť cestovať za jednoeurový polročný lístok.       

Dopravca Arriva Nitra, a.s., vo svojej analýze navrhoval, aby na tento typ cestovného lístka stratili nárok darcovia krvi a ťažko zdravotne postihnutí cestujúci, ktorým by však všetky ostatné zľavy zostali zachované. Mestskí poslanci napokon rozhodil, že o evidenčný jednoeurový lístok prídu iba držitelia Janského plakiet a Kňazovického medaily. Pre zdravotne postihnutých občanov zostanú jednoeurové polročné lístky zachované. So zľavou budú môcť jazdiť v nitrianskej MAD aj darcovia krvi, ale za polročný cestovný lístok namiesto jedného eura zaplatia 18 až 54 eur, v závislosti od počtu darovaní krvi.       

K zmenám dôjde predovšetkým pri jednorazových platbách cestovného. Radnica chce čo najviac odbremeniť vodičov autobusov, ktorí dnes musia prijímať platby v hotovosti a popritom aj overovať nároky cestujúcich na zľavy. Aby boli cestujúci motivovaní využívať pri platbe cestovného čipové karty, zvýši sa o desať centov cena lístka kupovaného priamo u vodiča. Namiesto doterajších 70 centov bude stáť 80 centov. Študenti, dôchodcovia a ďalšie kategórie cestujúcich s nárokom na zľavy budú mať pri platbe v hotovosti jednotné cestovné v hodnote 50 centov. Novou kategóriou bude cestovné platené sms správou. Pri ňom bude jednotná cena 90 centov. Spolu s lístkom, ktorý si cestujúci kúpi u vodiča, bude aj sms lístok platiť na dobu 60 minút, takže sa s ním bude dať aj prestupovať. Platby čipovou kartou budú lacnejšie, no platiť budú iba na jednu jazdu.       

Nové tarify i zavedenie sms cestovného majú v Nitre platiť od 1. júla. Všetky tieto zmeny boli vyvolané predovšetkým snahou radnice a dopravcu o zníženie nákladov na MAD. Tie by mali poklesnúť v priebehu tohto roka približne o 500.000 eur.       

"Mesto vynakladá na doplatok za výkony vo verejnom záujme v priebehu posledných troch až štyroch rokov zhruba 4,2 až 4,4 milióna eur ročne, čo z celkových tržieb Arrivy predstavuje 60 až 65 percent. Samozrejme, že hľadáme spôsoby ako znížiť tento doplatok a vyskytujú sa dve alebo tri alternatívy. Jednou je úprava grafikonu, druhou úprava cestovného a treťou možno technické riešenie súvisiace s vozovým parkom," uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč. Ako pripomenul, zmeny vo fungovaní MAD môže priniesť aj pripravovaná verejná súťaž na dopravcu, ktorý bude hromadnú dopravu v Nitre zabezpečovať v budúcom období. "Súčasnému dopravcovi končí licencia po roku 2017. Už teraz preto hľadáme a pripravujeme podmienky verejnej súťaže, ktorú by sme mali vypísať zrejme už v júni," dodal Dvonč.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2016
Nitra môže získať z fondov Európskej únie desiatky miliónov eur
Mesto Nitra má šancu získať do roku 2020 desiatky miliónov eur z fondov Európskej únie. Radnica už začala s prípravou projektov, na ktoré môže v rámci súčasného programového obdobia získať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sumu 50 miliónov eur.
viac
27.10.2016
Mesto hľadá spôsoby a financie, ako zlepšiť starostlivosť o zeleň
Výdavky na údržbu zelene v Nitre by sa mali zvýšiť. Myslí si to viceprimátor Ján Vančo, podľa ktorého radnica vynakladá na tento účel príliš málo. Podľa jeho slov patria výdavky na zeleň v Nitre v porovnaní s ostatnými krajskými mestami k najnižším.
viac
08.12.2017
Nitra už má vlajku aj certifikát o získaní titulu Európske mesto športu 2018
Mesto Nitra sa stalo Európskym mestom športu pre rok 2018 spolu s inými mestami európskych štátov. Primátor Jozef Dvonč prevzal v stredu 6. decembra večer v Bruseli certifikát a vlajku Európskeho mesta športu.
viac
04.03.2020
Rimavskosobotskí poslanci schválili rozpočet, primátor ho nepodpíše
S celkovými príjmami tesne nad 20 miliónov eur a prebytkom takmer 15.000 eur ráta tohtoročný rozpočet Rimavskej Soboty, ktorý poslanci schválili na svojom utorkovom (3. 3.) zasadnutí. Primátor Jozef Šimko však hneď na rokovaní avizoval, že ho nepodpíše.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %