Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.07.2017 11:56

Mesto zrekonštruuje novobanské kúpalisko


Vizualizácia kúpaliska po rekonštrukcii. Snímka zdroj: (novabana.sk).


Dlhé roky zatvorené a chátrajúce kúpalisko v Novej Bani sa konečne dočká svojej obnovy. Poslanci mesta totiž ešte koncom minulého roka vypočuli dlhoročné volanie obyvateľov po rekonštrukcii kedysi populárneho miesta na letný oddych a podporili zámer jeho obnovy a zmodernizovania.


Novobanské kúpalisko bolo poslednýkrát v prevádzke v roku 2007, odvtedy bolo zatvorené, a to predovšetkým z dôvodu zastaranej technológie a súčasným hygienickým normám nevyhovujúcemu zázemiu. Aj z tohto dôvodu by jeho obnova do pôvodného stavu nebola možná, a tak ho čaká zásadná rekonštrukcia. Vyplýva to z projektovej štúdie letného kúpaliska, ktorú pripravila architektonická firma PROJEKT ATELIÉR z Novej Bane. K rozhodnutiu rekonštruovať kúpalisko prostriedkami rozpočtu pomohol aj fakt, že mesto dobre hospodári – na konci roka malo na účtoch skoro milión eur.

Najdôležitejšou zmenou v porovnaní s minulosťou bude predĺženie otváracej sezóny na štyri mesiace. Zabezpečí to nové technologické vybavenie kúpaliska s dohrevom, pričom teplota vody v bazénoch bude medzi 28 až 32 stupňami, ako to vyžadujú hygienické normy. Zo spomínaného vyplýva, že novobanské kúpalisko bude oveľa viac „prívetivé“ k rodinám s deťmi.

Na kúpalisku budú, tak, ako aj v minulosti, tri bazény, veľký, stredný a detský. V pôvodnej veľkosti a na rovnakom mieste ostane len veľký bazén, ktorému sa upraví hĺbka a v jednej časti do neho vyústi šmykľavka. Bazény dostanú nový povrch s tým, že pri ich napĺňaní sa využije model prepätej hladiny – budú napustené doplna. Dobre známy svahovitý terén kúpaliska architekti vyriešili niekoľkými terasami, ktoré poskytnú miesto, pribudne detské ihrisko a v hornej časti aj jeden kurt na plážový volejbal.

Úplne nové miesto bude mať bufet a s ním spojené šatne a moderné sociálne zariadenia. Dvojposchodová stavba ponúkne aj kedysi obľúbený relax na hornej terase. Na stavbu objektov sa využijú lokálne prírodné materiály – drevo a kameň. Výhodou využitia prírodných materiálov je fakt, že realizácia projektu môže pokračovať aj počas zimných mesiacov, a to predovšetkým terénne úpravy a výstavba gabiónových terás. Areál kúpaliska bude mať pri zachovaní aktuálnej plochy na kúpanie kapacitu cca 400 návštevníkov.

 

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2019
Mesto sa na letnú sezónu pripravilo. Brány kúpaliska sa otvoria 22. júna
Mesto Trebišov začalo ešte v marci 2019 s prípravou na letnú sezónu v areáli vodných športov. Najvýznamnejšou zmenou v nadchádzajúcej letnej sezóne bude celková obnova detského bazéna.
viac
06.05.2021
Najväčšie športovisko v Novom Meste čaká kompletná rekonštrukcia
Športovisko na Pionierskej ulici, najväčší športový areál v bratislavskom Novom Meste, čaká kompletná rekonštrukcia.
viac
13.06.2022
TSK rekonštruuje časť cesty z Myjavy do Nového Mesta nad Váhom
Do konca júla by mala byť ukončená rekonštrukcia cesty II/581 z Myjavy do Nového Mesta nad Váhom. Opravou prechádza úsek v celkovej dĺžke viac ako 4,6 kilometra v katastrálnych územiach Myjava a Hrašné.
viac
18.06.2022
Letné kúpalisko otvorilo tohtoročnú letnú sezónu
Letné kúpalisko vo Veľkom Krtíši v sobotu otvorilo tohtoročnú letnú sezónu. Pre TASR to potvrdil riaditeľ príspevkovej organizácie Správa športových zariadení mesta Veľký Krtíš Marian Vrško. Poznamenal, že kúpalisko má za sebou kompletnú rekonštrukciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %