Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
30.12.2018 06:45

Mesto vstúpi do roku 2019 v rozpočtovom provizóriu


Ilustračná snímka (tasr)


Liptovský Mikuláš vstúpi do roku 2019 v rozpočtovom provizóriu. Na zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ), na ktorom mali schváliť rozpočet na rok 2019, sa v nedeľu opäť nezišiel dostatočný počet poslancov. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.


Doplnila, že sa tak zopakovala situácia zo zasadnutia MsZ vo štvrtok (27.12.), na ktorom sa zišlo len 12 z 25 poslancov a chýbal jeden poslanec, aby bolo zastupiteľstvo uznášaniaschopné. "Z obidvoch rokovaní sa ospravedlnili 11 poslanci z klubu Nový Mikuláš a dvaja nezaradení nezávislí poslanci. Mesto Liptovský Mikuláš považuje postoj poslancov z väčšinového klubu Nový Mikuláš a postoj dvoch nezaradených poslancov za úmyselný bojkot rozpočtu a zámerné poškodzovanie mesta a jeho obyvateľov," uviedla Čapčíková.       

Podľa primátora Liptovského Mikuláša Jána Blcháča sa musí k rozpočtovému provizóriu stretnúť manažment mestského úradu a mestských organizácií. "Zvolám pravdepodobne na 24. januára ďalšie neplánované zasadnutie MsZ, pretože plánované zasadnutie bude až 21. marca. Aby sme nepredlžovali nepriaznivý stav, ktorý znamená pre mesto rôzne obmedzenia. Budeme chcieť vyriešiť túto situáciu čím skôr," povedal Blcháč.       

"Keby tu boli predstavitelia Nového Mikuláša, mohli si navrhnúť akékoľvek zmeny rozpočtu. Mohli si ich schváliť alebo vypustiť z rozpočtu čo chceli a mohli nahradiť niektoré položky inými. Rozpočet mohli schváliť tak, ako im vyhovuje. My by sme to rešpektovali a mesto mohlo byť v pokoji. Takto je v chaose a mne je to osobne ľúto," podotkol liptovskomikulášsky primátor.       

V bezprostrednom záujme poslaneckého klubu Nový Mikuláš je podľa jeho predsedu Vincenta Kultana schváliť rozpočet čo najrýchlejšie, nie však na úkor jeho kvality. "Primátora sme preto požiadali, aby v súlade s rokovacím poriadkom predložil mestskej rade a komisiám rozpočet na prerokovanie a následne na schválenie MsZ. Chceme, aby bol rozpočet schválený na základe dohody čo najväčšieho počtu poslancov a odbornej verejnosti," uviedol Kultan.       

"Nový Mikuláš, ako najväčší poslanecký klub MsZ, niekoľkokrát ponúkol primátorovi spoluprácu pri čo najrýchlejšom schválení rozpočtu na rok 2019. Písomne aj telefonicky žiadalo 11 poslancov Jána Blcháča o stretnutie k rozpočtu. Primátor na ponuku vôbec nereagoval a odmieta s poslancami komunikovať. Našou prioritou je mesto viac nezadlžovať. Chceme hľadať zdroje v rozpočte, nie v pôžičkách. Ako kompromisné riešenie navrhujeme vyradiť z rozpočtu dvojmiliónovú pôžičku na údržbu a rekonštrukciu ciest a 1,6 milióna eur na skládku TKO vo Veternej Porube. Chceme najprv vyjasnenie oboch návrhov," vysvetlil predseda poslaneckého klubu Nový Mikuláš.

Liptovský Mikuláš mal na budúci rok hospodáriť s rozpočtom 32 miliónov eur. Najviac peňazí malo ísť do školstva, rozvíjať sa mala aj sociálna oblasť. V rozpočtovom provizóriu môže v jednom mesiaci mesto financovať len výdavky do výšky jednej dvanástiny rozpočtu predchádzajúceho roka. Výnimku tvoria výdavky uskutočnené počas provizória, ktoré sa uhrádzajú v súlade s termínmi splácania dohodnutými v predchádzajúcom rozpočtovom roku a výdavky na povinnú úhradu podľa osobitných predpisov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.12.2018
Mestskí poslanci budú odmeňovaní po novom
Stropkovskí mestskí poslanci sa na prvom pracovnom zasadnutí v polovici decembra zaoberali rozpočtom na rok 2019, ako i zásadami ich odmeňovania. Ako TASR informoval hovorca mesta Peter Novák, tie sa menia z jednotlivých odmien za zasadnutie na mesačnú odmenu.
viac
23.12.2018
Poslanci neschválili rozpočet, mestu hrozí provizórium
Liptovskomikulášskej mestskej samospráve hrozí od nového roka rozpočtové provizórium. Mestskí poslanci totiž vo štvrtok (20. 12.) na svojom poslednom tohtoročnom riadnom zasadnutí nepodporili pripravený návrh rozpočtu na budúci rok. Primátor Ján Blcháč avizoval, že sa ešte pokúsi dodatočne zvolať r
viac
15.01.2019
Poslanci schválili rozpočet na rok 2019, provizórium sa skončilo
Rozpočtové provizórium v Liptovskom Mikuláši sa skončilo. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorí na pondelkovom (14. 1.) zasadnutí schválili pozmenený návrh rozpočtu na tento rok.
viac
14.03.2023
Mesto stále nemá rozpočet, v provizóriu je tak najdlhšie od roku 2011
Mesto Košice stále nemá schválený rozpočet na tento rok. V provizóriu je tak najdlhšie od roku 2011.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %