Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.10.2019 02:10

Humenné zavádza participatívny rozpočet, zmenilo aj podmienky pre dotácie


Humenskí poslanci na stredajšom rokovaní. (Zdroj: TASR)


Poslanci mestského zastupiteľstva v Humennom na svojom stredajšom zasadnutí schválili zavedenie participatívneho rozpočtu. Zmenili tiež podmienky pre poskytovanie dotácií z rozpočtu mesta.


Participatívny rozpočet je do hospodárenia s verejnými zdrojmi v humenskej samospráve rozhodnutím mestských poslancov zavedený po prvý raz. Predchádzajúce návrhy niekdajšej poslaneckej opozície na jeho uplatnenie neboli za bývalého vedenia podporené väčšinovo. Uviedol to pre TASR súčasný primátor mesta Miloš Meričko. "Keďže je to prvý krok, taký pilotný projekt participatívneho rozpočtu, je tam suma daná len vo výške 12.000 eur. Ak bude o participáciu záujem zo strany občanov či združení, samozrejme, v ďalších rokoch sa môže tento participatívny rozpočet zvýšiť," doplnil s tým, že Humenné sa tak zaradí k moderným mestám, ktoré už participatívny rozpočet zavedený majú.       

Všeobecne záväzným nariadením (VZN) o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta reagovala humenská samospráva na výsledky kontroly Najvyššieho kontrolného úradu SR. Upravuje najmä samotné definovanie účelu poskytovania dotácií. Kým v predchádzajúcom roku zaevidoval mestský úrad 330 žiadostí, nový systém predpokladá ich zníženie na približne 140 ročne. Súvisí to s prvotným určením, do ktorej oblasti priorít mesta bude žiadosť o dotáciu patriť. Nové VZN oblasti rozdelilo v súlade s komisiami mestského zastupiteľstva, výšku dotácií pre jednotlivé oblasti tiež vytýčilo percentuálne. Kým v roku 2019 mesto podporilo šport sumou 302.355 eur, čo predstavovalo 83,4 percenta zo všetkých poskytnutých dotácií, od roku 2020 to bude 74 percent. Podľa nového VZN sa tiež zvýši dispozičné právo primátora z dvoch na päť percent a bude tiež môcť samostatne rozhodovať o dotácii do výšky 1500 eur namiesto doterajších 1000 eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2020
Na projekty do participatívneho rozpočtu majú Humenčania čas do konca januára
Návrhy na projekty v rámci participatívneho rozpočtu, ktoré mesto Humenné zavádza v roku 2020 po prvý raz, je možné predkladať do konca januára. Každý z prihlásených záujemcov sa môže prihlásiť najviac s dvoma projektmi.
viac
16.12.2021
Ak sa ceny komodít neustália, mesto bude "škrtať" investície
Rozpočet mesta Humenné na rok 2022 vo výške takmer 30,3 milióna eur môže ovplyvniť vývoj cien energetických komodít.
viac
24.03.2023
Víťazom tohtoročného participatívneho rozpočtu je Galéria na schodoch
Projekt Galéria na schodoch sa stal víťazom participatívneho rozpočtu 2023 mesta Humenné. Radnica o tom informuje na svojej webovej stránke s tým, že z radov verejnosti získal najviac hlasov.
viac
11.03.2024
V Beluši sme zdvojnásobili dotácie pre záujmové združenia.
Každoročne do konca marca môžu záujmové združenia pôsobiace v obci žiadať obecný úrad o finančnú podporu. V minulom roku obec vyhovela piatim organizáciám, ktoré si rozdelili spolu 2.000 eur. Tento rok sa budú združenia uchádzať o dvojnásobok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %