Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.10.2021 12:00

Mesto rozšíri poskytovanie i kapacity sociálnych služieb


Snímka zdroj: Banská Bystrica


Mesto Banská Bystrica rozšíri kapacity a optimalizuje služby poskytované v zariadení sociálnych služieb na ulici 9. mája na sídlisku Uhlisko. Dôvodom je neustále sa zvyšujúci dopyt seniorov a zdravotne znevýhodnených obyvateľov o pobytové i ambulantné sociálne služby.


TASR o tom informovala hovorkyňa primátora mesta Zdenka Marhefková. Stredisko sociálnych služieb na Uhlisku prešlo v uplynulých štyroch rokoch rekonštrukciou, modernizáciou a vďaka lôžkovému výťahu i debarierizáciou. Od roku 2018 samospráva do jeho priestorov investovala približne 700.000 eur. Vymenené boli okná i dvere, rozvody, vybudovaný bol zdroj tepla a pribudlo i nové vybavenie.       

„Dopyt po sociálnych službách z roka na rok narastá a o takéto miesta je veľký záujem. V súčasnosti pripravujeme všetko tak, aby od nového roka mohli priestory plnohodnotne využívať tí, ktorí to najviac potrebujú,“ uviedol primátor Ján Nosko.       

Mestské Stredisko sociálnych služieb v súčasnosti poskytuje komplexné pobytové a ambulantné sociálne služby pre 33 klientov v troch prevádzkach. Určené sú pre ľudí, ktorí potrebujú celodennú starostlivosť a pomoc pri každodenných úkonoch.      

„Sociálne služby poskytované v rámci Strediska sociálnych služieb od 1. januára 2022 budú optimalizované v dvoch objektoch s rozšírenými kapacitami. O možnosti ich využitia budeme informovať,“ doplnila vedúca odboru sociálnych vecí Mestského úradu v Banskej Bystrici Ivana Kružliaková.       

V rámci zmien prichádza k presťahovaniu ambulantnej služby denného stacionára, ktorá bude fungovať na Robotníckej ulici. Nové priestory majú seniorom ponúknuť širšie možnosti na realizáciu voľnočasových aktivít, ako aj rozvoj ich pracovných zručností v miestnosti na výrobu produktov z keramiky, počítačovej miestnosti či v knižnici.       

V zariadení opatrovateľskej služby s týždennou formou pobytu na ulici 9. mája poskytne mesto službu pre ďalších 22 klientov, v objekte zároveň dochádza k vytvoreniu nového zariadenia pre seniorov s celoročnou formou pobytu s kapacitou ďalších 14 miest. Klienti budú ubytovaní v jedno-, dvoj- a trojlôžkových izbách s bezbariérovým prístupom.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.04.2020
Snina uspela s projektom denného stacionára
V snahe vyjsť v ústrety obyvateľom odkázaným na pomoc iných, no nespĺňajúcim podmienky pre umiestnenie v sociálnych zariadeniach sa mesto Snina uchádzalo o dotáciu na projekt Zariadenie opatrovateľskej služby a denný stacionár v meste Snina.
viac
04.11.2022
V meste vzniklo miesto slúžiace ako prvá pomoc pre ľudí v núdzi
V Banskej Bystrici vzniklo miesto, ktoré je prvou pomocou pre ľudí v núdzi. Poskytuje základné sociálne poradenstvo a aj pomoc pri zabezpečovaní prepravy pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.
viac
17.10.2023
Banská Bystrica má príručku o sociálnych službách v meste a okolí
Samospráva Banskej Bystrice pripravila príručku o sociálnych službách v meste a okolí. Pomôcka prináša základné informácie o možnostiach pomoci, ktoré má mesto. Zároveň uvádza aj to, kto a kde tieto služby poskytuje a pre koho sú určené.
viac
16.12.2023
Krajskí poslanci odobrili investičný zámer v CSS Dúbrava za 5 mil. eur
Zámer komplexnej rekonštrukcie objektov Centra sociálnych služieb Dúbrava získal v krajskom parlamente podporu a je o krok bližšie k svojej realizácii. Projekt okrem obnovy kaštieľa a ďalších traktov zahŕňa aj revitalizáciu areálu zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %