Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
31.03.2022 02:25

Mesto pristupuje k čiastočnému zhasínaniu verejného osvetlenia


Ilustračná snímka.


V meste Vysoké Tatry pristupujú pre zdražovanie cien elektriny k čiastočnému zhasínaniu verejného osvetlenia. Primátor Ján Mokoš uviedol, že doteraz sa v každej z mestských častí svietilo celú noc a zasvietených bolo v záujme bezpečnosti obyvateľov a návštevníkov viac ako 1600 lámp.


"Museli sme aj my pristúpiť k šetriacim opatreniam ako väčšina samospráv. Preto sme sa rozhodli zhasínať verejné osvetlenie v čase od 22.30 h do 5.00 h, čím samospráva ročne ušetrí asi 50 000 eur," uviedol primátor. Dodal, že ide o dočasné riešenie, keďže mesto v spolupráci s poslancami pripravuje projekt inovácie verejného osvetlenia. Dôjde k výmene za šetrné LED svietidlá, čo má prispieť k značnej úspore finančných prostriedkov. "Verím, že obyvatelia a návštevníci si na tento režim zvyknú a s pochopením príjmu toto neľahké rozhodnutie," dodal Mokoš.

V neďalekej Levoči zatiaľ k redukcii verejného osvetlenia nepristúpili, primátor Miroslav Vilkovský však túto možnosť v budúcnosti nevylúčil. "Rozmýšľali sme nad tým, ale zatiaľ sme to zamietli. Predpokladáme, že príde ešte väčšia kríza, takže možné je všetko. My by sme mali mať zazmluvnenú cenu elektrickej energie na celý tento aj budúci rok," ubezpečil Vilkovský.

V Starej Ľubovni majú pevnú cenu za elektrinu do konca roka, obyvatelia sa tak nateraz nemusia obávať zhasínania verejného osvetlenia, ktoré samosprávu ročne stojí približne 60 000 eur. "Cena plynu je fixná do konca augusta, v tomto prípade už pripravujeme podklady na verejné obstarávanie. Máme signály, že je to veľký problém obstarať samotnú komoditu a aj cena. Pripravujeme sa aj na to, že budeme niektoré lokality vypínať, napríklad okolie cyklotrás alebo menej frekventované lokality, ale k tomu by sme pristúpili až v priebehu budúceho roka, ak nás k tomu situácia dotlačí," skonštatoval primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.

Na základe skúseností z iných miest je však podľa neho predpoklad, že ceny energií stúpnu aj viacnásobne. "Momentálne máme cenu za megawatt na úrovni 59 eur a nie je nič výnimočné, keď sa vyšplhala aj na 200 eur. Len pri samotnom svietení tak môžu náklady stúpnuť aj o 100.000 eur. Na to sa pripravujeme a veríme, že tá suma nebude až taká vysoká, ako sa teraz javí," uzavrel Tomko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2017
Testujú inteligentné verejné osvetlenie
V Poprade začala v pondelok (19. 6.) večer testovacia prevádzka verejného osvetlenia doplneného o ďalšie dômyselne prepojené funkcionality. Podľa dostupných informácií ide o prvý test v reálnych podmienkach v takomto rozsahu na Slovensku.
viac
13.01.2018
Snina bude aj v tomto roku rekonštruovať osvetlenie
Sninská samospráva bude aj v tomto roku investovať do rekonštrukcie osvetlenia v meste. Týkať sa má ulíc Vihorlatská a Budovateľská. Zákazku bude realizovať spoločnosť Verejnoprospešné služby Snina.
viac
07.01.2019
Počas tzv. zlatého týždňa návštevníkov negatívne prekvapili ceny skipasov
Vo Vysokých Tatrách sa skončil tzv. zlatý týždeň, počas ktorého návštevníci zažili problémy v doprave a negatívne ich prekvapili aj ceny skipasov. Podľa Tatry Mountain Resorts (TMR) a. s., zvyšovanie cien spôsobila absencia rozvoja tatranských stredísk a ich nevyužitý potenciál.
viac
13.01.2023
Pre vysoké náklady obmedzia osvetlenie na viacerých uliciach
Mesto Žiar nad Hronom od stredy obmedzí verejné osvetlenie na viacerých uliciach, svietiť tu bude len každé druhé svietidlo. Dôvodom sú vysoké náklady za odoberanú elektrickú energiu a nedostatok informácií o avizovaných štátnych kompenzáciách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %