Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.02.2021 08:05

Mesto Prešov rozdá seniorom viac ako 15 tisíc respirátorov


Ilustračná snímka (msú)


Mesto Prešov v reakcii na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu opäť podáva pomocnú ruku seniorom. Každému Prešovčanovi nad 65 rokov radnica bezplatne doručí respirátor FFP2.


Na Slovensku už takmer rok bojujeme s pandémiou koronavírusu a výnimkou nie je ani mesto Prešov. Epidemiologická krivka dosahuje v uplynulých dňoch rekordné hodnoty, pričom najviac ohrozenou skupinou sú aj naďalej seniori. Niektorí z nich sa už stihli zaočkovať, respektíve čakajú na druhú dávku vakcíny, no mnohí ešte očkovanie neabsolvovali. V snahe chrániť zdravie občanov, ktorí patria v čase pandémie k tým najzraniteľnejším, sa mesto Prešov rozhodlo bezplatne rozdistribuovať respirátory typu FFP2 pre všetkých seniorov nad 65 rokov s trvalým pobytom v meste. „Už počas prvej vlny pandémie sme našim seniorom rozdávali látkové rúška. Chrániť zdravie našich občanov však chceme aj v čase keď sa šíri britská mutácia koronavírusu, a preto sme sa rozhodli zabezpečiť seniorom respirátory. Tie im poslúžia v prípade, že budú musieť prísť do kontaktu s cudzími ľuďmi v rizikovom prostredí, napríklad v zdravotníckom zariadení pri návšteve lekára,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Na mestskom úrade sa momentálne pripravujú zoznamy občanov, podľa ktorých budú zamestnanci Odboru služieb pre občanov doručovať seniorom respirátory priamo do ich poštových schránok v mieste ich trvalého bydliska. Mesto Prešov má pripravených 15 330 respirátorov FFP2 bez výdychového ventila v hodnote takmer 7 tisíc eur, ktorých distribúcia sa začala v týchto dňoch. Všetkých seniorov žiadame, aby boli trpezliví a aby si v týchto dňoch nezabudli skontrolovať schránku. V záujme ochrany zdravia nebudeme seniorov pozývať na úrad a nebudú si môcť respirátor vyzdvihnúť osobne, aby sme predišli stretávaniu sa väčšieho počtu ľudí.

Mesto Prešov okrem toho poskytuje pre seniorov telefonické poradenstvo, pracovníci Odboru služieb pre občanov pomáhajú seniorom napríklad pri registrácii na očkovanie a testovanie alebo pri sčítaní obyvateľstva. V prípade potreby zabezpečujú aj doručenie liekov, nákupov a potravinovú pomoc pre odkázaných.

Autor: (ts-MsÚ Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2019
Požičať si bicykel bude možné aj za dobrý skutok
V Prešove v sobotu odštartoval unikátny projekt zdieľaných bicyklov, ide o pilotný projekt neziskovej organizácie Greencubator. Podľa Soni Hatokovej, ktorá je súčasťou iniciatívy, je na tomto projekte jedinečné to, že za vypožičanie bicykla sa bude dať zaplatiť aj netradične, dobrým skutkom.
viac
29.10.2020
Prešov podáva počas pandémie pomocnú ruku seniorom a rodinám v núdzi
Mesto Prešov v spolupráci s Potravinovou bankou Slovenska aj počas druhej vlny pandémie pomáha ľuďom v núdzi. Ak vo svojom okolí poznáte niekoho, kto je v tomto náročnom období odkázaný na pomoc, dajte nám o ňom vedieť.
viac
13.02.2021
Mesto distribuuje seniorom do poštových schránok respirátory
Seniori nad 65 rokov v Leviciach dostávajú v týchto dňoch do svojich poštových schránok respirátory FFP2. Zabezpečilo im ich mesto, ktoré na tento účel objednalo 13.000 kusov respirátorov, pričom každý senior dostane do schránky dva kusy.
viac
02.11.2021
Mesto Prešov pomôže seniorom pri registrácii na tretiu dávku vakcíny
Mesto Prešov od 2.11.2021 ponúkne pomoc pre seniorov pri registrácii na tretiu očkovaciu dávku proti ochoreniu COVID-19. Seniori sa budú môcť obrátiť na zamestnancov denných stacionárov a denných centier, ktorí im poskytnú aj všetky dôležité informácie týkajúce sa očkovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %