Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
11.11.2021 08:40

Mesto Poprad je pripravené na zimnú údržbu


Snímka zdroj: (MsÚ).


Správa mestských komunikácií Poprad (SMK) zahájila zimnú údržbu 2021/2022 1. novembra a ukončí ju podľa počasia a poveternostných podmienok v mesiaci marec.


„Naše sklady sú dostatočne naplnené. Máme zásoby posypového materiálu, tony rôznych druhov kamennej drviny, technickú posypovú soľ s protispekacou prísadou s množstvom 2 500 ton nielen na sezónu 2021/2022, ale aj tú ďalšiu 2022/2023. Nechýba nám ani ekologický posypový materiál. Dohodnutú spoluprácu máme s firmami, ktoré disponujú technikou a pracovníkmi na ručné dočisťovanie chodníkov. Veľmi nám pomáhajú aj malé obecné služby,“ uviedol riaditeľ SMK Poprad Peter Fabian.

Spoločnosť Brantner Poprad s.r.o. bude zabezpečovať ručné odpratávanie snehu, námrazy a posypu z nástupných plôch zastávok MHD a priľahlých chodníkov, zo vstupov na prechody pre chodcov, schodov a prechodových lávok cez vodné toky. Vo svojej réžii bude mať aj postrekovanie emulziou a posyp cestnou soľou na vybratých lokalitách v zmysle uzatvorenej zmluvy.

 

 

SMK udržiava počas zimnej údržby vyše takmer 80 kilometrov mestských komunikácií a 107 000 metrov chodníkov. Mesto Poprad ešte v minulom roku zakúpilo pre SMK pracovný stroj Avant 760 a malý traktor Farmtrac 30 na údržbu chodníkov. Počas minulej zimy investovala organizácia do zimnej údržby viac ako 545 000 €. Výška finančných prostriedkov na toto zimné obdobie záleží od počasia a poveternostných podmienok.

„V prípade zhoršených poveternostných podmienok, resp. kalamitného stavu sa organizácia riadi operačným plánom pre výkon zimnej údržby. Aj keď spád snehu v posledných rokoch nie je taký intenzívny, pre našu organizáciu je zimná údržba náročná z dôvodu vysokej vlhkosti, keďže aj dažde a hmla často spojené so snežením a chladom spôsobujú námrazy,“ vysvetlil Peter Fabian.

Dôležitú úlohu bude zohrávať mestská polícia, ktorá bude operatívne spolupracovať s SMK Poprad pri minimalizovaní počtu vozidiel parkujúcich na chodníkoch, pretože tie tvoria prekážky v zimnej údržbe.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2017
Cestári majú najviac práce na Orave, Liptove a Kysuciach
Na cestách II. a III. triedy v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja upravujú cestári zjazdnosť vozoviek v rámci zimnej údržby. Najviac práce je podľa riaditeľa odboru dopravy ŽSK Ivana Mokrého v severných regiónoch Žilinskej župy.
viac
03.11.2020
Zimnú údržbu ciest v TSK bude zabezpečovať 252 ľudí a 112 kusov techniky
Zimnú údržbu ciest v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) bude v nastávajúcom zimnom období zabezpečovať 60 posýpacích vozidiel, 27 nakladačov, 12 traktorov, osem snehových fréz, päť traktorov s posypom a v prípade mimoriadnej situácie aj 18 kusov zmluvnej techniky.
viac
12.11.2021
Priebeh zimnej údržby v Žiline budú môcť občania sledovať na webe
Okrem 255 kilometrov cestných komunikácií bude mesto Žilina počas zimy udržiavať aj približne 160 kilometrov chodníkov. Práce spojené so zimnou údržbou by mali stáť približne 720-tisíc eur.
viac
08.12.2022
Na Štrbskom Plese spustia v sobotu lyžovačku na prvých svahoch
Lyžiarsku sezónu vo Vysokých Tatrách odštartujú na Štrbskom Plese v sobotu 10. decembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %