Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.01.2021 11:35

Mesto Medzilaborce predstavilo projekt novej stanice


Vizualizácia stanice. Snímka zdroj: (Štúdia firmy ROHARCH).


Jedným z investičných zámerov mesta Medzilaborce na rok 2021 je výstavba vlakovej a autobusovej stanice. Má nahradiť vlani zbúranú takzvanú malú železničnú stanicu.


Podobu stavby, s ktorej výstavbou plánuje samospráva začať v jarných mesiacoch, predstavili verejnosti v prvom tohtoročnom čísle svojho mestského periodika Spektrum.

„Projekt je navrhovaný tak, aby slúžil ako prístrešok pre cestujúcich železnice a autobusov v letnom aj zimnom období. Celý priestor stanice je navrhovaný bezbariérovo,” informovala samospráva s tým, že má ísť o stanicu "moderného typu" s kapacitou "štandardného počtu" 30 osôb. Projekt rešpektuje výškové požiadavky tak zo strany železničnej trate, ako i autobusového nástupišťa. To bude mať kapacitu troch súčasne pristavených autobusov a bude čiastočne prestrešené. V budove stanice sa majú nachádzať dve sociálne zariadenia, cestujúcich bude o odchodoch a príchodoch vlakov informovať elektronická informačná tabuľa.

Súčasťou projektu s predpokladaným rozpočtovým nákladom vo výške 254 000 eur, ktorý bude samospráva financovať aj vďaka dotácii od ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vo výške 200 000 eur, má byť i výstavba parkoviska v susedstve so stanicou a tiež mobiliár, lavičky, stojan na bicykle a odpadkové koše.

Samospráva počas uplynulých mesiacov, po odstránení schátralej budovy železničnej stanice, pripravila pre novú stanicu terén. Vďaka projektu "Otvárame bránu Karpát. Kultúrne dedičstvo karpatského oblúka v novom pohľade" financovaného prostredníctvom Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 - 2020 tu spoločnosť Eurovia SK vybudovala príjazdovú komunikáciu a vodozádržné parkovisko pre osobné motorové vozidlá. Ako vyplýva zo zmluvy o dielo, náklady na stavbu predstavovali sumu takmer 96 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
07.01.2021
Mesto chce v roku 2021 dokončiť viacero nákladných projektov
Mesto Medzilaborce bude v roku 2021 hospodáriť s rozpočtom vo výške viac ako 9,8 milióna eur. Kapitálové výdavky predstavujúce takmer 3,6 milióna eur majú slúžiť prevažne na dofinancovanie viacerých finančne náročných investičných akcií.
viac
07.07.2021
Banská Štiavnica získala na projekt smart city 928 000 eur
Banská Štiavnica získala z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR 928.000 eur na svoj projekt využitia moderných technológií v meste - smart city. Uviedla to primátorka Nadežda Babiaková.
viac
06.08.2021
Používanie štátnych a európskych finančných prostriedkov nesmie byť utajované
Národní kontrolóri sa v prvej polovici tohto roka zamerali na významný projekt z oblasti kybernetickej bezpečnosti, ktorého cieľom bolo vytvoriť siete odborne a technicky vybavených jednotiek pre riešenie bezpečnostných incidentov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %