Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
01.06.2019 01:45

Mesto Levice chce zakladať biodiverzitné lúky


Ilustračná snímka (tasr)


V Leviciach by mali už čoskoro vzniknúť biodiverzitné lúky. Radnica sa tak pridáva k mestám a obciam, v ktorých sa mestská zeleň bude spravovať prírode blízkym spôsobom.


Kosenie a celková starostlivosť o zelené plochy bude vo vybraných lokalitách prebiehať tak, aby sa na nich zachovala druhová rozmanitosť rastlín a živočíšnych druhov.       

Mesto v rámci projektu vybralo 12 lokalít, na ktorých sa budú zelené plochy kosiť menej intenzívne. „Intenzívne kosenie škodí rastlinám i faune, ktorá pre svoj životný priestor využíva trávnaté porasty. Kosením sa zároveň zamedzuje jednoročným rastlinám vysemeniť sa. V rámci mesta sa preto vyčlenia plochy s frekvenciu kosenia jeden až dvakrát do roka,“ informovala radnica.       

Okrem zmeny intenzity kosenia chce mesto postupne zmeniť vybrané trávniky na kvitnúce lúky s pestrými rastlinnými spoločenstvami „Takáto plocha pôsobí nielen dekoratívne, ale prispieva aj k ochrane biodiverzity, poskytuje potravu včelám, motýľom a inému hmyzu. Takto vedená kvitnúca plocha sa nekosí, maximálne raz do roka po odkvitnutí. Môže na nej rásť vyše 400 druhov kvitnúcich bylín, z ktorých viaceré môžu byť vo voľnej prírode chránené, vzácne alebo ohrozené,“ konštatujú autori projektu.     

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
Mesto plánuje zmodernizovať dielne na základných školách
Mesto Levice plánuje vybaviť novým náradím a technickým príslušenstvom dielne na základných školách. Zámerom je zvýšiť záujem školákov o technické vzdelávanie, čo si vyžaduje aj pracovný trh.
viac
22.09.2020
Vo vybraných okresoch sa má v októbri začať radónový prieskum
V Levickom, Komárňanskom a Topoľčianskom okrese sa bude od polovice októbra vykonávať radónový prieskum. Polročný projekt financovaný Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu vo Viedni bude zisťovať objemovú aktivitu radónu v ovzduší.
viac
03.05.2022
V meste pribudnú nové kvitnúce biodiverzitné lúky
Vo Vrábľoch tento rok pribudnú nové biodiverzitné lúky. Prvá vznikla v roku 2019 na sídlisku Žitava. Tento rok mesto vyčlenilo ďalšie dve lokality na sídlisku Lúky.
viac
12.04.2024
Mesto Levice pripravuje revitalizáciu hradného parku
Mesto Levice pripravuje revitalizáciu hradného parku. Ako uviedol primátor Ján Krtík, obnova parku je súčasťou spoločného cezhraničného projektu s maďarským partnerským mestom Érd a výška schváleného príspevku je 1.051.923,38 eura.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %