Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.10.2019 08:05

Mesto chce riešiť problémy s biologickým odpadom nákupom kompostérov


Ilustračná snímka, zdroj: MsÚ


Novozámocká radnica plánuje spustiť projekt kompostovania biologického odpadu v meste. Náklady na nákup kompostérov do rodinných domov v hodnote 150.000 eur chce magistrát získať formou dotácie z Environmentálneho fondu na rok 2020. Zvyšných 8100 eur bude tvoriť spolufinancovanie z rozpočtu mesta.


V rámci projektu chce radnica nakúpiť 3000 kusov 650-litrových ekologických domácich kompostérov. Tie potom budú rozdelené do domácností v rodinných domoch a štvorbytovkách, ku ktorým prislúcha záhrada. Nádoby získajú aj mestské organizácie a všetky školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.       

Ako o tom informoval mestský úrad, cieľom projektu je nájsť spôsob, ktorý zabráni ukladaniu biologického odpadu na nelegálne skládky, prípadne jeho spaľovaniu na súkromných alebo verejných priestranstvách. „V pridelených biokompostéroch budú môcť občania mesta zhodnocovať biologicky rozložiteľný odpad priamo zo svojich domácností a záhrad. Výsledkom bude výrazné zníženie produkcie komunálneho odpadu s nadpriemerným environmentálnym benefitom, ako aj ekonomickým efektom na komunálny rozpočet,“ uviedol magistrát.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2016
V Humennom chcú zriadiť centrum pre spracovanie biologického odpadu
Mesto Humenné má v pláne zriadiť centrum pre zhodnocovanie a spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO).
viac
07.04.2020
V Petržalke by mohli pribudnúť ďalšie komunitné kompostoviská
V bratislavskej Petržalke by v budúcnosti mohli pribudnúť ďalšie komunitné kompostoviská. V minulosti boli v rámci mestského pilotného projektu zriadené napríklad na Furdekovej či Starhradskej ulici, v ďalšej plánovanej etape by sa ich počet mal zvýšiť.
viac
01.08.2020
Mesto zavádza pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu
Mesto Nové Zámky zavádza od začiatku augusta pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu. Do konca septembra budú obyvatelia 23 panelákových vchodov a rodinných domov z jednej ulice kuchynský odpad triediť a osobitne odovzdávať.
viac
20.02.2021
Trnava chce vybudovať novú kompostáreň na kuchynský bioodpad
V poradí svoju druhú kompostáreň chce mesto Trnava vybudovať v areáli mestskej skládky na Zavarskej ceste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %