Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
05.09.2018 02:51

Medzinárodná konferencia pripomenie dejiny a odkaz tábora Sobibor


Ilustračná snímka, zdroj: polonyadayim.com


Na pôde Univerzitnej knižnice Bratislava (UKB) sa v utorok uskutočnila medzinárodná konferencia, ktorá pripomenula tragické udalosti zo Sobiboru. V niekdajšom nacistickom vyhladzovacom tábore na území dnešného Poľska prišlo v období od apríla 1942 do októbra 1943 o život približne 170-tis. Židov.


Práve na tomto mieste zrejme zahynulo najviac Židov deportovaných z vtedajšieho Slovenského štátu. "Na základe historického výskumu vieme, že ich bolo približne 24 000 až 26 000, i napriek tomuto faktu je pre slovenskú verejnosť Sobibor neznámy,“ priblížil riaditeľ Dokumentačného strediska holokaustu (DSH) v Bratislave Ján Hlavinka.

DSH je hlavným organizátorom podujatia, ktoré sa uskutoční pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Ďalšími partnermi sú Ústredný zväz židovských náboženských obcí v Slovenskej republike, Ústav etnológie a sociálnej antropológie SAV a Univerzitná knižnica v Bratislave. "Na konferencii pod názvom Tábor smrti Sobibor: Dejiny a odkaz, vystúpia poprední odborníci z Izraela, Česka, Poľska, Rakúska, Talianska a Slovenska," informoval Hlavinka.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2018
Slováci žijúci v zahraničí sa v piatok stretnú na konferencii v Bratislave
V Bratislave sa v piatok začne konferencia s názvom SR a Slováci žijúci v zahraničí 2018. Stretne sa na nej viac ako 80 zástupcov spolkov, organizácií a inštitúcií zahraničných Slovákov aj osobnosti z 20 štátov.
viac
22.06.2020
Sú známi architekti, ktorí majú premeniť Komenského námestie
Na premene Komenského námestia v Bratislave, ktoré je v susedstve s historickou budovou Slovenského národného divadla (SND), budú pracovať architekti z ateliérov N/A, totalstudio, office 110 a kolektív Michala Bogára.
viac
09.11.2023
Staromestská knižnica robí zbierku oblečenia pre ľudí bez domova
Staromestská knižnica v Bratislave organizuje zbierku oblečenia pre neziskovú organizáciu DePaul Slovensko, ktorá sa venuje pomoci ľuďom bez domova.
viac
28.03.2024
Bratislava bude centrom medzinárodnej diskusie o tvorbe miest pre deti
Mesto Bratislava bude koncom mája centrom medzinárodnej diskusie o tvorbe miest, ktoré sú bezpečnejšie, zelenšie a ohľaduplnejšie voči potrebám detí. Diskutovať na túto tému bude viac ako 30 svetových odborníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %