Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.11.2021 10:45

Medvede v Hrabove


Snímka zdroj: (OOCR REGION LIPTOV).


Hrabovská dolina ožila – desiatka rezbárov tu vytvára umelecké diela z dreva. Hlavnou témou podujatia sú medvede. Päť dvojmetrových medveďov z červeného smreka bude upozorňovať na jednotlivé miesta atraktívnej doliny, ktorá je len na skok od Ružomberka.


Hrabovská dolina patrí k veľmi perspektívnym miestam pre udržateľný rozvoj cestovného ruchu na dolnom Liptove. V poslednom roku tu vzniklo takzvané Kráľovstvo Hrabovo. Z dôvodu pandémie minulú zimnú sezónu neotvorilo svoje brány a nemohlo tak ukázať krásu ľadových sôch a atrakcií verejnosti. V lete bolo okrem iného aj miestom, kde sa verejnosť kochala z umeleckých diel v podobe pieskových sôch na rozprávkovú tematiku. Vytvoriť ľadové kráľovstvo aj túto zimu by bolo rizikové, preto vznikol alternatívny projekt a dolinu uživili drevené sochy.

„Skvelí rezbári zo Slovenska a Česka vytvorili nadrozmerný drevený nápis Kráľovstvo Hrabovo aj päť dvojmetrových medvedích sôch, ktoré upozorňujú na to najatraktívnejšie v našej doline. Zároveň môžu byť akými si foto-miestami a aj takto šíriť, najmä cez sociálne siete, informácie o našej krásnej doline. Medvede tak budú upozorňovať na tunajšiu Tarzániu, horské stredisko s lanovkami cez medveďa na lyžiach, ubytovacie kapacity cez medveďa s kufrom. Medveď bude mať svoje miesto aj na vodnej nádrži a aj na vstupe na náučný chodník Medvedia cesta, ktorý je veľmi atraktívny pre rodiny už aj spred pandemických čias,“ upozornil predseda Občianskeho združenia Hrabovská dolina Štefan Červeň. Medvede v tejto doline žijú a spomenutý náučný chodník približuje ich život rodinám s deťmi hravou formou. Zároveň podnecuje rodiny k aktívnemu pohybu a rešpektu k všetkému živému v prírode. Spoznávať svoju dolinu tak od dnešného dňa budú oveľa atraktívnejšou formou napríklad aj deti z tunajších škôlok a škôl.

„Táto doba nepraje cestovnému ruchu, ale pobyt v prírode ako takej odporúčaný je. Preto vnímame pozitívne takéto aktivity a radi ich aj podporujeme. Veríme, že návštevníci doliny pri načerpávaní energie a zdravia z tunajšej prírody nájdu v doline aj príjemné spestrenie v podobe drevených sôch a aj takto uchováme v návštevníkoch myšlienku spájania prírody a umeleckých diel vynikajúcich rezbárov,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Ľadové sochy by sa do Hrabova mohli vrátiť v zime 2022/23.

Združenie Hrabovská dolina s podporou Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov, mesta Ružomberok a podnikateľov Hrabovskej doliny aj takto oživuje dolinu.

Autor: (Katarína ŠARAFÍNOVÁ, OOCR REGION LIPTOV)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2021
Liptov s novou atrakciou
Hrabovská dolina vstupuje do letnej sezóny s novou atrakciou. Už v sobotu 29. mája 2021 sa otvorí Kráľovstvo Hrabovo. Až 400 ton piesku sa tu premenilo na umelecké diela s rozprávkovou tematikou.
viac
06.07.2021
Letný Astrovlak - jazda za magickou silou nočnej oblohy
Aj túto letnú sezónu si môžete vychutnať nezabudnuteľnú magickú silu nočnej oblohy v obkolesení Čiernobalockých hôr Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline, v spojení s nočnou jazdou na legendárnej Čiernohronskej železničke.
viac
13.07.2021
Rozprávkový Liptov s deťmi
Štvrtý ročník úspešného podujatia ZA7HORAMi naštartoval prázdninový čas a zabavil rodiny s deťmi.
viac
16.12.2021
Región Horehronie a Liptov otvorili zimnú sezónu v olympijskom duchu
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE a LIPTOV spoločne otvorili 15. decembra 2021 zimnú sezónu plnú noviniek, sprievodných akcií a scénických programov pre všetkých, ktorí plánujú tráviť voľné chvíle na špičkovo upravených svahoch a v areáloch lyžiarskych stredísk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %