Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
26.11.2020 08:15

Liptov a Tatry chcú zabojovať o spustenie lyžiarskej sezóny


Ilustračná snímka.


Turistické regióny Liptov a Vysoké Tatry chcú napriek aktuálnej epidemickej situácii zabojovať o spustenie tohtoročnej lyžiarskej sezóny. Hovoria o návrate k pravej podstate lyžovania ako prírodného športu.


Bary by z bezpečnostných dôvodov zostali zatvorené, gastroprevádzky fungovali len v obmedzenom režime. Informovala o tom Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov s tým, že skorý štart lyžiarskej sezóny je kľúčový aj na záchranu zamestnanosti v regiónoch.     

„Zábava na svahu, na akú sme boli zvyknutí v minulých rokoch, dostáva od nás červenú. Túto zimu to bude najmä o športe a lyžovaní ako takom a o rešpektovaní ochrany zdravia. Lyžovanie je prírodný šport a tentoraz budú musieť aj naši hostia strpieť obmedzenia najmä v gastroprevádzkach či uzatvorené bary a párty kluby,” zdôraznil riaditeľ horského strediska Jasná v Nízkych Tatrách Igor Mráz.      

Ako doplnil, od septembra pracujú s odborníkmi a štátnymi inštitúciami na návrhu prevádzkového semafora. Pripravený majú plán bezpečnej prevádzky pre lyžiarske rezorty vrátane množstva opatrení nad rámec existujúcich predpisov. „Skipasy máme bezkontaktné a chystáme sa regulovať pohyb lyžiarov už od parkovísk tak, aby nedochádzalo k zbytočnému zgrupovaniu sa. Prekrytie horných a dolných dýchacích ciest je pre lyžiarov síce samozrejmosťou, ale v nadchádzajúcej zime už to bude aj ďalšia podmienka, ako si zalyžovať,” priblížil Mráz.      

Šarafínová upozornila, že nateraz absentujú pravidlá fungovania lyžiarskych stredísk, čo vo všeobecnosti postihuje tatranské regióny. Už teraz je podľa nej jasné, že slovenské hory s najväčšou pravdepodobnosťou prídu o zahraničnú klientelu. Tá zvykne tráviť prelom rokov na tamojších kopcoch.    

„Výpadok v počte prenocovaní v ubytovacích zariadeniach budeme počítať v desiatkach tisícov. Len v decembri minulého roku navštívilo Liptov viac ako 15 000 zahraničných návštevníkov, ktorí tu strávili minimálne tri až osem nocí a predstavovali bezmála polovicu návštevníkov nášho regiónu v tomto období. Liptov chce obstáť a zabojovať túto sezónu aspoň o priazeň Slovákov,” zdôraznila riaditeľka liptovskej OOCR Darina Bartková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2020
Liptovské more atrakcií
V sobotu 27. júna v zátoke pri Kolibe Gréta  v Liptovskej Sielnici Igor Vlha oficiálne „paddleboardovým“ pádlom odomkol hladinu Liptovskej Mary a pozval dovolenkárov na Liptov.
viac
13.01.2021
Cestovný ruch nezvyšuje čísla nakazených
Cestovný ruch volá na poplach. Od januára covid opäť zastavil prevádzky cestovného ruchu a postavil ich neoprávnene na samý okraj spoločenského záujmu.
viac
13.07.2021
Rozprávkový Liptov s deťmi
Štvrtý ročník úspešného podujatia ZA7HORAMi naštartoval prázdninový čas a zabavil rodiny s deťmi.
viac
16.12.2021
Región Horehronie a Liptov otvorili zimnú sezónu v olympijskom duchu
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE a LIPTOV spoločne otvorili 15. decembra 2021 zimnú sezónu plnú noviniek, sprievodných akcií a scénických programov pre všetkých, ktorí plánujú tráviť voľné chvíle na špičkovo upravených svahoch a v areáloch lyžiarskych stredísk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %