Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.06.2021 04:00

Letná sezóna v ŽSK bude pre dobrovoľníkov ešte výhodnejšia


Ilustračná snímka - Oravský hrad.


Pandémia a jej dôsledky upriamili pozornosť na nezastupiteľnú úlohu dobrovoľníkov pri zvládaní krízových situácií. Bol to jeden z dôvodov, prečo sa Žilinský samosprávny kraj rozhodol venovať rok 2021 práve myšlienke dobrovoľníckej práce.


V rámci vyhláseného Roku dobrovoľníctva upriamuje pozornosť verejnosti na činnosť organizácií, ktoré dobrovoľníkov združujú a na celé spektrum rôznych aktivít, ktoré dobrovoľníci vykonávajú a ktoré častokrát ostávajú nepovšimnuté. Ich propagáciou župa poukazuje na ochotu mnohých ľudí bezodplatne a na úkor svojho času pomôcť komunite či regiónu.

Krajská samospráva však neostala len pri zviditeľňovaní dobrovoľníckej práce, ale vytvorila i ojedinelý program odmien. Už v marci spustila pre aktívnych dobrovoľníkov dopravnú kartu s dobitým kreditom 20 eur, vrátane príspevku 5 eur na zakúpenie karty pre tých, ktorí ju nemajú. Poskytnutý kredit na karte dobrovoľníkom umožní cestovať prímestskou dopravou v celom regióne.

Letnú sezónu župa odštartovala ďalším jedinečným bonusom a pre dobrovoľníkov pripravila tzv. kultúrnu dobropoukážku. Bonusová poukážka zahŕňa päť 5-eurových kupónov na zľavu zo vstupného v celkovej hodnote 25 eur, ktoré môžu dobrovoľníci využiť na návštevu župných múzeí, hradov a galérie v jednotlivých regiónoch. Do projektu krajské kultúrne inštitúcie zapojili svoje najatraktívnejšie expozície, a to Oravský hrad a hrad Strečno, Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke, Múzeum liptovskej dediny v Pribyline a pridala sa i Turčianska galéria v Martine. Poukážky sú prenosné a platiť budú od 1. júna do 31. októbra. Pokryjú tak hlavné mesiace turistickej sezóny.

Cielená a kontinuálna podpora dobrovoľníkov je zakotvená v koncepčnom dokumente Žilinského kraja pod názvom Stratégia 22+. V nej sa kraj tiež zaviazal k intenzívnej práci s mládežou, budovaniu pro-komunitného povedomia a vytváraniu zmysluplných voľnočasových aktivít. Pre tento účel vyčlenil v rámci Rozvojovej agentúry ŽSK sekciu pre mládež, ktorá sa zameriava primárne na prácu s mladými ľuďmi. Bonusové poukážky však nie sú určené len mladým, získajú ich všetci, ktorí splnia základné podmienky: „Pre získanie dobropoukážky platia rovnaké podmienky ako v prípade zvýhodnenej dopravnej karty. Uchádzať sa o ňu môžu všetci dobrovoľníci, ktorí majú aktívnu zmluvu so svojou materskou organizáciou a venovali nezištnej práci viac než 100 hodín,“ vysvetlil Marcel Rypák, koordinátor Sekcie pre mládež ŽSK, ktorá bude distribúciu dobropoukážky dobrovoľníckym organizáciám v kraji zabezpečovať.

Rok dobrovoľníctva potrvá až do februára 2022. „Bonusový program vnímam ako poďakovanie za to množstvo úžasnej práce, ktorú dobrovoľníci vynaložili pre zlepšenie svojho okolia. Verím však, že sa stane i motiváciou pre ďalších, ktorí o dobrovoľníctve zatiaľ len uvažujú,“ doplnila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Autor: (Lucia LAŠOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2020
Na zaniknutom hrade sa konala prvá komentovaná prehliadka
Na zaniknutom hrade Breznica sa vo štvrtok (1. 10.) v rámci projektu Pohronská hradná cesta konala vôbec prvá komentovaná prehliadka.
viac
15.07.2021
V Detve začína pod hlavičkou BBSK ordinovať pľúcna lekárka
Banskobystrický samosprávny kraj slávnostne predstavil ďalšiu ambulanciu, v ktorej od 15. júla začína ordinovať pľúcna lekárka Jana Makasová.
viac
26.07.2021
SNM-Múzeum Bojnice pripravilo pre návštevníkov večerné prehliadky nádvorí zámku
Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice rozšírilo ponuku služieb návštevníkom o večerné prehliadky nádvorí Bojnického zámku. Od utorka 27. júla sa tak budú môcť prejsť po areáli aj po ukončení dennej prevádzky múzea. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka múzea Petra Gordíková.
viac
30.07.2021
Cyklisti medzi Sencom a Čilistovom môžu využiť nový cyklobus
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj začala prevádzkovať cyklobus zo Senca cez Jelku až do Čilistova. Informovala o tom Katarína Čučková z KOCR Trnavský kraj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %