Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
14.08.2021 12:53

Legenda o upírovi Prdimuchovi ožila opäť počas Upírskej svetlej noci 2021


Upír Prdimucha


Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE aj tento rok, v spolupráci s nízkotatranskou dedinou, Hornou Lehotou, oživili legendu o jedinom slovenskom upírovi Prdimuchovi a odprezentovali zaujímavosti obce späté s keltskou históriou.


Podujatie, opradené povesťami, tajomstvami a bohatou históriou, odštartoval o 13. hodine starosta obce, pán Vladimír Bušniak, ako inak než už tradičným výstupom na niekdajšie keltské sídlo a v súčasnosti Národnú kultúrnu pamiatku - hradisko Hrádok, na ktoré vedie 3,5 kilometra dlhý náučný chodník.Po 17. hodine mohli všetci zúčastnení spoznať, v pamätnej izbe ,,Kelti na Horehroní“, nie len predmety a nástroje objavené archeologickým výskumom, či 3D model spomínaného sídla Keltov, ale tiež dáta, ktoré mapujú jednotlivé historické obdobia osídľovania nášho stredného a horného Pohronia.

Druhou izbou, ktorá lákala všetkých návštevníkov, bola ,,Izba upíra Prdimuchu“ plná strašidelných nástrah a úloh spájaná s miestnou povesťou. ,,Všetci nebojácni sa vrhli s nadšením do ich riešení s cieľom pomôcť Fonfe oslobodiť jej milovaného Jána Lehetského od zlého ducha upíra Prdimuchu a uniknúť z izby skôr ako napadne aj ich samotných.“, dodala výkonná riaditeľka OOCR REGIÓN HOREHRONIE, Ing. Petra Ridzoňová Hlásniková.

,,Návštevníci každej vekovej kategórie sa tešili z pestrého popoludňajšieho programu, kde zažili tematické maľovanie na tvár, remeselné dielne a stánky, či hudobné i divadelné vystúpenie.“, uviedla Mgr. Kristína Šajgalíková, destinačná manažérka OOCR REGIÓN HOREHRONIE.

Autor: (ts-Región Horehronie)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Nová cyklotrasa spája Gemer a Malohont s Horehroním
Cyklocesta Plačkova – Svetlá, ktorú v pondelok 16. 5. otvorili neďaleko horského priechodu Zbojská pri Tisovci v okrese Rimavská Sobota, umožňuje cyklistom nový bezpečný spôsob prepravy medzi dvomi regiónmi.
viac
13.07.2016
Nové múzeum približuje dejiny obce Divín, jej hradu i okolitého regiónu
Históriu obce a hradu Divín, ako aj dejiny okolitého regiónu v okrese Lučenec približuje novootvorené múzeum, ktoré od polovice júna funguje v priestoroch tamojšieho Zichyovského kaštieľa.
viac
16.08.2019
Legendy a tajomstvá ožijú počas jednej noci
Už tento piatok sa po prvý krát návštevníkom otvoria dvere do prvej izby „Kelti na Horehroní“ kde sa autenticky dozvedia ako v obci Horná Lehota žili Kelti. Zároveň pri výročí podujatia „Upírska svetlá noc“ otvoríme aj „Prdimuchovú upírsku izbu“ kde ožije legenda o prvom upírovi na Slovensku
viac
11.07.2023
Históriu a zaujímavosti mesta priblížia turistom komentované prehliadky
Turisti, ktorí v lete zavítajú do horehronskej metropoly, môžu spoznávať mesto Brezno prostredníctvom komentovaných prehliadok. Každoročne ich organizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie v spolupráci s mestským infocentrom vo zvonici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %