Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.01.2022 08:35

Lávka na Mukačevskej ulici je po rekonštrukcii opäť prístupná


Snímka zdroj: (Mesto Prešov).


Mesto Prešov úspešne ukončilo komplexnú rekonštrukciu lávky na Mukačevskej ulici. Stavba už bola oficiálne odovzdaná do užívania. Na lávke a priľahlých chodníkoch je ešte potrebné vykonať povrchové úpravy, ktoré budú zrealizované v jarných mesiacoch.


Minuloročná kontrola technického stavu všetkých lávok v meste preukázala u viacerých objektov vysoký stupeň poškodenia, a preto bolo nutné ich uzavrieť. Prvou z nich, ktorú mesto po rekonštrukcii opäť otvorilo je lávka na Mukačevskej ulici. V snahe urýchliť proces opravy lávky sa mesto Prešov rozhodlo pre realizáciu rekonštrukcie formou „naprojektuj a stavaj“, čo znamená, že prípravu projektovej dokumentácie ako aj opravu lávky zrealizoval ten istý dodávateľ.

„Lávka na Mukačevskej ulici je opäť prístupná pre chodcov, avšak v modernejšej a bezpečnejšej podobe. Nechýbajú tu bezbariérové prvky, vďaka ktorým môžu lávku pohodlne využívať aj zdravotne znevýhodnení občania či mamičky s deťmi,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Na začiatku rekonštrukcie boli na lávke odstránené poškodené časti vrátane zábradlia, asfaltového povrchu a ríms a vybúrania jestvujúcich schodísk po oboch stranách. Zrealizovaná bola výmena ložísk, injektáž predpínacích káblov a trhlín. Vykonaná bola sanácia nosnej konštrukcie lávky a vybudované boli nové prístupové konštrukcie - šikmé rampy a schodiská po oboch stranách lávky s napojením na existujúce chodníky. Pribudol taktiež nový zvršok lávky, ktorý je tvorený betónom vyspádovaným v strechovitom sklone. Odvodnenie je riešené lávkovými odvodňovačmi priamo do rieky (vrátane hydroizolácie). Obe strany lávky lemuje nové zábradlie. Zhotoviteľ zrealizoval aj dokončovacie práce a terénne úpravy.

Práce zrealizovala spoločnosť Dopravné staviteľstvo Bardejov s.r.o. Cena za realizáciu celej stavby vrátane vypracovania projektovej dokumentácie je 214 693,20 eur s DPH.

Hneď ako to umožní počasie zrealizuje dodávateľ v rámci vyššie uvedenej ceny aj ochranný náter v celej dĺžke lávky a pokládku asfaltu v telese priľahlých chodníkov. Zhotoviteľ taktiež zabezpečí opravu chodníka, ktorý bol poškodený počas rekonštrukčných prác.

Autor: (Vladimír TOMEK, hovorca mesta Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Prešovskí poslanci schválili 2,5 milióna eur na opravy komunikácií
V Prešove v tomto roku preinvestujú na údržbu a komplexnú rekonštrukciu miestnych komunikácií zhruba 2,5 milióna eur. Pôvodný návrh predpokladal náklady v objeme 1,8 milióna eur. Niektorí poslanci navrhli ďalšie cesty a chodníky na opravy, čím sa zvýšili pôvodne plánované náklady o 700 000 eur.
viac
02.01.2020
Nadácia PSK pre podporu rodiny rozdelila ďalšie financie
Z celkovej sumy takmer 64-tisíc pridelili 51 975 eur ľuďom postihnutým tragédiou na Mukačevskej ulici č. 7 v Prešove. Ďalších 12-tisíc eur rozdelili 39 žiadateľom - rodinám v sociálnej, zdravotnej, ekonomickej či existenčnej núdzi.
viac
17.02.2020
Moderná križovatka na ulici Obrancov mieru zlepší dopravu v Prešove
Dopravná situácia v meste Prešov sa opäť o niečo zlepšila. Po dokončení malého obchvatu (odbočka Škultétyho – ZVL), prišli na rad tri kritické križovatky.
viac
16.11.2022
Nová cyklolávka zjednoduší prístup obyvateľov do mesta a k štadiónu
Zjednodušiť prístup do centra Prešova pre obyvateľov z okolia Kalvárie a zároveň uľahčiť prístup na zápasy hokejovej extraligy na zimnom štadióne má nová cyklolávka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %