Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.03.2023 03:20

Kultúrnym programom chce mesto folklórne slávnosti začať o deň skôr


Snímka zdroj: (Mesto Detva).


Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve trvajú počas troch dní, neoficiálnym kultúrnym programom ich však mesto plánuje začať o deň skôr. Informoval o tom primátor mesta Detva Branislav Baran.


Festival ľudovej hudby a tradícií býva v Detve tradične, počas troch dní, od piatka do nedele, počas druhého júlového víkendu. Vo štvrtok by sa podľa primátora mohli prísť záujemcovia pozrieť na vystúpenie ľudového umeleckého súboru Puľs. Spresnil, že oficiálne otvorenie festivalu však bude až v piatok a ostane také, na aké sú návštevníci zvyknutí.

Ako uviedol, pred organizovaním kultúrneho podujatia prehodnotia aj jeho bezpečnosť. Dodal, že riešiť budú aj organizáciu parkovania, keďže počas troch dní slávností sa v niektorých časoch tvoria v Detve dopravné zápchy.

Prvý ročník Podpolianskych folklórnych slávností, v súčasnosti Folklórnych slávností pod Poľanou, sa uskutočnil v priestoroch detvianskeho kúpaliska Štrand v roku 1966. V roku 1967 sa slávnosti presunuli do priestorov súčasného amfiteátra, kde bolo najskôr jednoduchšie javisko a hľadisko. Väčšia scéna súčasného amfiteátra je v Detve od roku 1976. V rokoch 2020 a 2021 sa slávnosti pre pandémiu nového koronavírusu neuskutočnili. Jubilejný, 55. ročník jednej z najväčších prehliadok tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku bol vlani.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2023
Folklórne slávnosti pod Poľanou budú tento rok trvať štyri dni
Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP) v Detve budú tento rok trvať štyri dni. Povedal to primátor mesta Branislav Baran s tým, že program je pripravený. Tento rok sa podujatie uskutoční v termíne od 6. do 9. júla.
viac
09.06.2023
Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť vyzdvihnú ľudové umenie regiónu
Program 37. ročníka podujatia, ktoré sa začalo tento týždeň a potrvá do 24. júna, opäť ponúkne vystúpenia folkloristov, prednášky, výstavy či remeselný jarmok.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
31.07.2023
Folklórne slávnosti pripomenú aj Deň úcty k poľnohospodárom
V poradí už 57. ročník slávností spevu, hudby a tanca Červeník sa bude konať v prvý augustový víkend. Od piatka (4. 8.) privíta obec pri Hlohovci stovky folkloristov, ktorí sa predstavia na viacerých pódiách. Informuje o tom organizátor Trnavské osvetové stredisko (TOS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %